Ook einde verhaal voor Tomas De Soete (46) bij VRT

Radiopresentator Tomas De Soete (46) is het volgende VRT-gezicht dat mag vertrekken. De Soete was lang te horen als stem van radiozender Studio Brussel. Later stond hij aan het roer van VRT-programma’s zoals Fiskepark en Café Corsari. Eerder raakte bekend dat vaste waarden Saartje Vandendriessche (47), Geena Lisa Peeters (50) en Annick Ruyts (59) ontslagen werden bij de openbare omroep. De coryfeeën maken deel uit van 41 mensen die moeten opstappen door een transformatieplan dat de VRT doorvoert.

wvb

De Soete maakte naam bij Studio Brussel, waar hij zijn loopbaan begon als nieuwslezer en reporter. In 2000 presenteerde hij zijn eigen zomerprogramma Stereokini. Toen collega Wim Oosterlinck (49) zes jaar later verkaste naar de concurrerende zender Qmusic, mocht hij de avondspits aan elkaar babbelen. Dagelijks nam hij het woord in het programma Tomas, waarin hij werd bijgestaan door sidekick Siska Schoeters (40), met wie hij nadien een relatie zou beginnen.

LEES OOK. Ook Saartje Vandendriessche (47) ontslagen door VRT: “Wel nog open voor toekomstige samenwerkingen”

Music For Life

In datzelfde jaar kroop hij, vergezeld door zijn radiomakkers Peter Van de Veire en Christophe Lambrecht, zes dagen lang in een glazen huis op het Martelarenplein in Leuven voor Music For Life, een show die geld inzamelt voor het goede doel.

In december 2008, twee weken voor hij opnieuw het Glazen Huis zouden induiken voor wat toen nog Music for life heette, gaf De Soete te kennen dat hij een koppel vormde met zijn partner in crime Siska Schoeters. De twee brachten immers een jaar eerder al een kleine week door in het glazen huis ten behoeve van drinkbaar water, waar de vonk naar eigen zeggen zou zijn overgesprongen.

Nog in 2008 hield hij de avondspits voor bekeken en koos hij naast de radio voor een tv-carrière. Hij maakte en presenteerde dat najaar het Canvas-programma Weg Met De Soete en zetelde daarnaast in de jury van Comedy Casino Cup. Vanaf 1 september ruilde hij de avondlijke uren in voor het ochtendblok, en trad daarmee in de voetsporen van radiogrootheid Peter Van de Veire (51). Dit keer was hij samen te horen met Linde Merckpoel (38) in Tomas Staat Op, een programma dat vier jaar zou lopen.

Tv-uitstapjes

Sindsdien was hij drie jaar lang, samen met nieuwslezer Freek Braeckman, te zien als de presentator van het programma Café Corsari, de opvolger van De Laatste Show. Wanneer die show wordt opgedoekt, gaat De Soete een tijdje achter de schermen werken van het satireprogramma De Ideale Wereld.

De Soete kreeg de eer om zowel in 2010 als 2011 tijdens Humo’s Pop Poll door de lezers van Humo uitgeroepen te worden tot Bekwaamste Radiofiguur. Verder mocht de radiostem de fabelachtige titel van Strafste Gentenaar waarnemen, een verkiezing die werd georganiseerd door onze zusterkrant De Gentenaar.

In 2019 maakt hij opnieuw de overstap naar het televisiescherm. De Soete speelde zowaar de hoofdrol in Fiskepark, een fictiereeks die hij overigens zelf mee bedacht en schreef. Daarin vertolkte hij een karikaturale versie van zichzelf als aan lager wal geraakte BV die verdacht wordt van de - uiteraard fictieve - moord op Bent Van Looy.

41 voltijdse medewerkers worden zo bedankt voor bewezen diensten door de VRT. Die reeks ontslagen is het gevolg van een transformatieplan van de openbare omroep. Het overheidsbedrijf moet fikse besparingen doorvoeren en krijgt nog voor minstens twee jaar 25,1 miljoen euro minder aan publieke middelen in het laadje. Eerder deze week raakte al bekend dat Geena Lisa Peeters, Saartje Vandendriessche en Annick Ruyts na een jarenlange samenwerking moesten opkrassen.

LEES OOK. Geena Lisa na 22 jaar ontslagen bij VRT: “Ontroerd door de vele reacties”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER