Een vliegtuig van Brussels Airlines is richting Athene gevlogen, om bij eventueel verlies de Rode Duivels op te pikken in Doha.  ©  BELGA

Het Rode Duivels-vliegtuig staat al klaar om de ploeg naar huis te vliegen … in Athene

Drie piloten van Brussels Airlines zullen ergens in Athene straks naar de match van de Rode Duivels tegen Kroatië kijken. In de Griekse hoofdstad zal het Rode Duivels-vliegtuig namelijk al klaar staan om naar Doha te vliegen en de ploeg op te pikken als het zou mislopen.

Donderdagmiddag is het Rode Duivels-vliegtuig vanop Zaventem vertrokken om koers te zetten naar Athene. Aan boord onder meer drie piloten. Het zal krap zijn, maar ze hopen de match van de Duivels nog helemaal mee te kunnen pikken. Daarna weten ze wat hen te doen staat.

In het worstcasescenario luidt de opdracht: de uitgeschakelde Rode Duivels morgen naar huis vliegen. Waarom ze dan niet meteen naar Doha zijn gevlogen? Simpel, omdat er te weinig overnachtingsmogelijkheden zijn, de hotel zitten redelijk vol. Waarom ze dan niet gewoon in Zaventem wachten en morgen naar Doha vliegen? Omdat piloten slechts een maximaal aantal uur per dag in dienst mogen zijn en het krap zou zijn om dan op dezelfde dag een retour Brussel-Doha-Brussel uit te voeren.

Er wordt ook rekening gehouden met een fijner scenario: dat de Rode Duivels eindelijk opstaan, Kroatië op de knieën krijgen en naar de volgende ronde gaan. In dat geval keert het vliegtuig gewoon terug van Athene naar Zaventem.

Net zoals in de heenreis – toen naar Koeweit, omdat ze eerst een oefenmatch speelden voorafgaand aan het WK – wordt er niet met de nagelnieuwe Trident gevlogen. Dat type vliegtuig kan die afstand naar Doha niet rechtstreeks overbruggen. (hjb, cch)

Dit is de Trident, het officiële vliegtuig van de Rode Duivels; maar het type kan een rechtstreekse vlucht richting Doha niet overbruggen. Vandaar wordt een ander type ingezet voor dit WK. ©  BELGA

MEER OVER DE RODE DUIVELS