Bakkerij Smouts ligt op de hoek van de Fluitbergstraat, maar de parking ligt enkele meter verderop in de straat, ongelukkig net voorbij het nieuwe verbodsbord. © jaa

Bakker Smouts trekt van leer tegen éénrichtingsverkeer Fluitbergstraat en moeilijk bereikbare parking: “Dit is broodroof”

Schoten -

Sinds begin september mag je de Fluitbergstraat niet meer inrijden vanuit de Paalstraat. Pascal Viérin, zaakvoerder van bakkerij Smouts, spreekt van broodroof want ook zijn parking is nu niet meer bereikbaar voor klanten. “Meer nog: de politie ligt op de loer om wie ze toch inrijdt op de bon te slingeren”, aldus Viérin. Schepen van Mobiliteit Iefke Hendrickx (N-VA) benadrukt dat de verkeersregels voor iedereen gelden.

De invoering van het eenrichtingsverkeer kwam er na klachten van wijkvereniging H. Heel vervelend is dat de overdekte parking vooraan in de straat, waar we enkele jaren geleden flink investeerden, nu veel moeilijker bereikbaar is”, aldus de zaakvoerder van bakkerij Smouts op de hoek van de Fluitberstraat en de Kruispadstraat.

“De mensen moeten omrijden via de Zandstappenstraat en Nationale Werf of Zaatstraat. Klanten die het gewend zijn om onze parking in te rijden via de Paalstraat, blijven dat doen. We proberen ze te verwittigen, maar dat lukt niet altijd. Onlangs kreeg ik een boze mail van een klant die aan haar tien pistolets een boete van 183 euro heeft overhouden”, aldus een wanhopige Viérin.

Verstopte agenten

De proef van de gemeente is normaal ingesteld voor zes maanden. Maar de bakker vraagt dat ze vervroegd wordt afgebroken of aangepast. Pascal Viérin: “De gemeente heeft voor deze invoering naar de mening van één bewoner geluisterd. Op basis daarvan mag de gemeente toch niet zo ingrijpend de verkeerscirculatie aanpassen. Dat de politie zich dan ook nog eens verdekt opstelt om mensen te beboeten die net achter het bord onze parking inrijden, is de druppel die mijn emmer doet overlopen.”

“Als de rijrichting niet snel aangepast wordt, zien wij ons genoodzaakt om onze zaak te sluiten, na 76 jaar. Een energiecrisis is tijdelijk maar klantenverlies is voor altijd.”

Geen pestgdrag

Schepen van Mobiliteit Iefke Hendrickx (N-VA) is niet van plan om het experiment aan te passen. “De opmerkingen van de bakker worden meegenomen in de evaluatie en dat is hem al meermaals gezegd”, aldus Hendrickx. “Tot dusver ontvingen we geen enkele negatieve opmerking van andere bewoners. Behalve dan over weggebruikers die de enkelrichting niet respecteren. Dat laatste is iets wat veel bewoners terecht stoort en wat overigens zeer gevaarlijk is, waarvoor je inderdaad een serieuze boete kan krijgen.”

De schepen zegt begrip te hebben voor de moeilijke economische omstandigheden waarmee de lokale handelaars te kampen hebben. “We pesten de bakker niet. De politie ligt ook niet op de loer. Ze hebben echt geen manschappen op overschot. Maar verkeersregels en -signalisatie zijn er om gevolgd te worden. Ze zijn voor iedereen bindend, ook in een proefopstelling, en ze kunnen uit gemakzucht niet eventjes genegeerd worden. Jammer genoeg is dit een fenomeen wat we desondanks steeds vaker zien.” (jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners