Bogdan Vanden Berghe zal proberen om zich tussen N-VA en Vooruit te wringen met Groen. © Jan Van der Perre

ANALYSE: Met Bogdan Vanden Berghe kiest Groen voor nieuw Antwerps boegbeeld: dit worden zijn uitdagingen

Antwerpen -

Iets minder dan twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt Groen Antwerpen klaar met de ploegopstelling. Met nationaal politiek directeur Bogdan Vanden Berghe als kandidaat voor het voorzitterschap van de Antwerpse afdeling is het laatste puzzelstukje gelegd. Dat voorzitterschap moet hem bekendheid geven bij de Antwerpenaars met het oog op mogelijk lijsttrekkerschap in 2024. Hij staat voor een grote uitdaging.

Sacha Van Wiele

Dat de Antwerpse groenen nu al bezig zijn met de ploegopstelling is een gevolg van toevalligheden. Recent drukte Groen-fractieleider en Vlaams parlementslid Imade Annouri de pauzeknop in. Hij was op weg naar een burn-out. Na enkele maanden van het politieke toneel te zijn verdwenen, kwam hij tot de conclusie dat hij zich vooral op Vlaanderen wou concentreren. De combinatie met het fractieleiderschap eiste te veel van zijn gezondheid en gezinsleven. Ilse van Dienderen werd zo de nieuwe fractieleider in de gemeenteraad.

Mogelijk alternatief voor het lijsttrekkerschap was het Antwerps Groen-boegbeeld Meyrem Almaci. Zij stopte in juni als nationaal voorzitter. Na acht jaar was het volgens haar tijd voor haar gezin. Daar komt ze niet op terug, ook niet voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2024.

Communicator

De Antwerpse groenen zaten zonder boegbeeld. Aan politieke dossiervreters is er geen tekort bij Groen. Het aanbod aan mensen die naar een breed publiek kunnen communiceren is beperkter. Groen moest op zoek naar een nieuw gezicht. Dat wordt waarschijnlijk politiek directeur van Groen Vanden Berghe. Als voormalig directeur van 11.11.11 was hij het gewend om het gezicht te zijn van een organisatie en te communiceren naar een breed publiek.

Vanden Berghe moet nu eind december de goedkeuring krijgen van de leden om voorzitter te worden. Op de vraag of hij ook lijsttrekker wordt in 2024 antwoordt hij voorzichtig. Hij moet nu eenmaal rekening houden met de interne partijgeplogenheden. De leden hebben het laatste woord over de lijstvorming. Toch lijkt er intern een grote consensus te bestaan dat Vanden Berghe de lijst moet trekken in Antwerpen.

Vanden Berghe legt de lat hoog. Zijn partij ging in 2018 niet in coalitie met N-VA en is nu de grootste oppositiepartij. Hij is wel bereid om in een coalitie te stappen met N-VA, maar alleen met een andere progressieve partner. Hij kijkt naar Vooruit.

Groen moet dan wel voldoende stemmen halen om te beletten dat een meerderheid mogelijk is tussen alleen N-VA en Vooruit. Momenteel lijken beide partijen daar vooral vanuit te gaan. Vanden Berghe moet zijn partij daar dus tussen zien te wringen.

Strategie

Dat betekent voor Groen: beletten dat PVDA groene kiezers weet af te snoepen. Daarnaast moet Vanden Berghe de progressieve kiezers overtuigen dat Vooruit alleen onvoldoende kan wegen op het beleid in een coalitie met N-VA. Daarnaast moeten hij en zijn partij aanvaardbaar zijn voor de kiezers van Open Vld en CD&V. Beide partijen hebben het moeilijk om stand te houden in Antwerpen. Hun kiezers zien dat en dreigen wel eens hun stemgedrag te wijzigen. Groen hoopt daar een graantje mee te pikken, vooral dan bij CD&V-kiezers.

Vanden Berghe en fractieleidster Ilse Van Dienderen zullen hierin een strategie moeten ontwikkelen. Een strategie waarop stevig zal worden ingebeukt door burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever. Als Vanden Berghe voorzitter wordt van Groen Antwerpen, zal snel duidelijk worden of hij communicatief stand kan houden.

Vanden Berghe zal pogen om het protest tegen de besparingen in de cultuursector en het sociaal middenveld te valoriseren voor zijn partij. Ook het mobiliteitsbeleid en een verbetering van de luchtkwaliteit worden belangrijke punten. Alleen bespelen de socialisten als bestuurspartij ook deze thema’s, met hun ambitieus Klimaatplan en door een dissidente stem te laten horen in de discussies over de besparingen in de cultuursector en over het mobiliteitsbeleid.

Vanden Berghe mag dan al drie jaar politiek directeur zijn en mee hebben onderhandeld over de Vivaldi-regering, de kiesstrijd in Antwerpen zal voor hem persoonlijk toch nog van een andere orde zijn. Het wordt een hele uitdaging om het hele speelveld in het oog te houden tot oktober 2024.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen