Jinnih Beels bij de groentencentrale van Via Louiza, een van de scholen die meedoet aan Smakelijke Scholen. ©  Jan Van der Perre

Al 96 scholen bieden leerlingen maaltijd aan via ‘Smakelijke Scholen’

Antwerpen -

Antwerpen telt binnenkort 96 ‘Smakelijke Scholen’: kleuter- en lagere scholen die voedzame en gezonde schoolmaaltijden aanbieden. “We willen op termijn alle 240 basisscholen overtuigen om zich in te schrijven, zodat élk kind kan eten op school”, zegt de schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit), die donderdag op een smakelijke school mee groenten ging snijden.

Patrick Van de Perre

Begin dit schooljaar startten 72 basisscholen met het project ‘Smakelijke School’. Sinds september bieden die al hun leerlingen gezonde voeding aan op school. In augustus en september kwamen daar nog 24 scholen bij, zodat het vanaf januari in totaal gaat om 96 Antwerpse basisscholen, goed voor 22.031 leerlingen.

Scholen krijgen financiële ondersteuning van de stad met een toelage van gemiddeld 1 euro per kind per dag. Daarmee kunnen basisscholen hun leerlingen ontbijt, soep, een gezonde lunch of een gezond tussendoortje geven.

Tegelijk wil de stad scholen ook ontlasten door hen de mogelijkheid te geven om samen te werken met bedrijven uit de sociale economie om maaltijden bijvoorbeeld ook op te dienen aan de kinderen.“Een kind kan maar leren als het ook gezond en voldoende eet. Daarom riepen we ‘Smakelijke School’ in het leven, waarvoor we begin deze legislatuur 40 miljoen euro vrijmaakten. Sommige scholen kiezen voor ontbijt, anderen gaan dan weer voor soep of een combinatie van beiden”, zegt de schepen.

Jinnih Beels was donderdagochtend op bezoek in de stedelijke basisschool Via Louiza in de Louizastraat. Die school neemt deel aan het project. “Dit initiatief is niet alleen een antwoord op het probleem van lege brooddozen, het leert kinderen op de lange termijn ook goede eetgewoonten aan”, aldus nog de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners