De zwerfvuilactie. ©  Equator

Kinderen Sint-Lucia rapen zwerfvuil in kader van Equator

Oelegem -

Het vijfde leerjaar van vrije basisschool Sint-Lucia in Oelegem hield afgelopen week een zwerfvuilactie in de gemeente.

Kristin Matthyssen

“Ik schrik er toch wel altijd van hoeveel afval er is,” vindt Loes. Samen met haar klasgenoten heeft ze op een klein uur tijd al een paar volle zakken met zwerfvuil uit de bosjes rond de school geraapt. “Lege cavaflessen, grote stukken karton en plastiek, er ligt vanalles,” legt Finne uit.

De school organiseerde de zwerfvuilactie omdat ze deelnemen aan het online leerplatform Equator, een initiatief uit de gemeente Ranst waarbij kinderen van over de hele wereld filmpjes met elkaar uitwisselen over hoe ze de wereld beter willen maken. Hoewel de organisatie pas twee jaar geleden werd op gericht, doen al bijna honderd scholen uit 25 landen mee.

“De bedoeling van het platform is dat kinderen van elkaar leren hoe zij naar de wereld kijken. Daarvoor zetten ze dan kleine acties op die ze filmen en delen met andere kinderen.” legt coördinator Chris Nollet uit. Equator monteert en ondertitelt alle filmpjes in vijf talen, zodat iedereen ze kan verstaan. “Op die manier zorgen we er ook voor dat kinderen uit verschillende culturen elkaar beter gaan begrijpen. Zo bestrijden we vooroordelen.”

“Wanneer je een kauwgom weggooit, duurt het wel vijftig jaar voor die vergaat,” zegt Finne nog.

Scholen die willen meedoen met het Equatorplatform kunnen zich inschrijven via www.myequator.net

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners