Een impressie van de nieuwe Borgerwijk. © Consortium Bergesteyn

Nieuw openbaar onderzoek voor Borgerwijk: “Ongerustheid van buurtbewoners is onterecht”

Sint-Katelijne-Waver -

Er loopt een nieuw openbaar onderzoek voor de Borgerwijk in Sint-Katelijne-Waver. Op de site aan het voormalige seminariegebouw van Borgerstein willen projectontwikkelaars een nieuwe wijk met onder meer 248 appartementen en een supermarkt openen. Tegen die plannen kwam heel wat protest uit de buurt, maar dat is volgens de ontwikkelaars niet nodig.

Stijn Van de Sande

Ruim vijftig jaar lang verbleven er in het seminariegebouw van Borgerstein ouderen en mensen met een beperking. Intussen verhuisde de werking van Borgerstein naar nieuwe gebouwen en wordt er op de voormalige site werk gemaakt van een nieuw woonproject. Het consortium Bergesteyn diende in december vorig jaar een eerste vergunningsaanvraag in. De gemeente verleende de vergunning, maar de plannen stootten op protest van buurtbewoners die beroep aantekenden.

Volgens de projectontwikkelaars is de bezorgdheid van de bewoners over de leefbaarheid van de buurt echter niet nodig. “Borgerwijk kan zonder problemen 248 gezinnen een nieuwe thuis geven en een meerwaarde creëren voor de hele buurt”, zegt Mieke Rens van Cores Development. “Daarom voorzien we ook buurtondersteunende functies zoals een supermarkt, horeca, een dokterskabinet en een kinderopvang. Er wordt ook een miljoen euro geïnvesteerd in het park, dat publiek toegankelijk blijft.”

“Voldoende parkeerplaatsen”

De buurt vreest niet alleen het hoge aantal nieuwe appartementen, maar ook de verkeers- en parkeerdruk. “Voor de 248 appartementen worden er 321 ondergrondse parkeerplaatsen verzekerd”, zegt Steven Adams van Vanhout Projects. “Bovendien zijn er 115 bovengrondse parkeerplaatsen. Uit een analyse van een studiebureau blijkt dat zelfs op piekmomenten in onder meer de supermarkt en de horecazaak er altijd voldoende parkeerplaatsen zullen zijn voor de buurt.”

Volgens projectontwikkelaars Cores Development en Vanhout Projects, die samen met consortium Bergesteyn vormen, is de site ideaal voor een residentiële invulling. Ook het gemeentebestuur is vragende partij, want de woonnood in de regio is groot. “Om dorpskernen te versterken, moeten we van verouderde sites bruisende en duurzame woonbuurten durven maken. Een goede mix van wonen, werken en ontspannen is daarbij belangrijk”, aldus Sophie Deprez van Cores Development.

Openbaar onderzoek

Er loopt nu een nieuw openbaar onderzoek en ten laatste eind januari beslist de deputatie van de provincie Antwerpen over de vergunning. Intussen werden er door Bergesteyn extra studies neergelegd en verduidelijkte het haar plannen. Buurtbewoners kunnen die extra toelichting tot eind deze maand inkijken bij de gemeente. “En in de tussentijd blijven we in dialoog gaan met de buurt, want we begrijpen dat grootse bouwplannen kunnen afschrikken”, zegt Mieke Rens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners