De leden van de Festival Brass Band waren erg blij met hun overwinning in Heist-op-den-Berg. © RR

Festival Brass Band schrijft nationale titel op palmares na zege in Zwaneberg: “De beloning is heel mooi”

Heist-op-den-Berg, Schelle, Edegem -

Festival Brass Band is door de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO) in Heist-op-den-Berg gekroond tot Belgisch kampioen. De jury gaf de 35 muzikanten de hoogste score van de negen deelnemers in de hoogste categorie en daarmee staat de nationale titel na veertien jaar nog eens op het palmares van deze brass band, die geleid wordt door voorzitter Peter Van Dyck uit Itegem.

Bert Provoost

“Na twee jaar heel dichtbij te zijn gekomen, hadden we voor deze editie een duidelijk doel. Onze muzikanten en onze dirigent Steven Verhaert droomden van een nationale titel. Maar om die droom te realiseren, moest er natuurlijk eerst gespeeld worden in cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, waar het Belgisch kampioenschap afgelopen weekend georganiseerd werd”, zegt voorzitter Peter Van Dyck, die in Itegem woont.

In die Heistse deelgemeente is ook officieel de maatschappelijke zetel van de brass band gevestigd. “Er zijn nog enkele muzikanten uit het Heistse, maar de rest van de muzikanten komt uit heel Vlaanderen, verspreid van West-Vlaanderen tot Limburg. We repeteren in Schelle, al gaan we nu wel naar Edegem verhuizen”, vult persverantwoordelijke Nick Van Elsen aan.

Lovende reacties

De wedstrijd begon met een uitvoering van het verplichte werk The World Rejoicing van Edward Gregson, daarna speelde de brass band nog het keuzewerk A Gabrieli Fantasy van de Belgische componist Bart Appermont. “De reacties vanuit de zaal en van de mensen thuis die de livestream volgden waren lovend, maar het valt toch altijd af te wachten wat de jury er van vindt. Die beoordeelt trouwens geblindeerd, zonder dat ze niet kunnen zien wie aan het spelen is. Dat is het eerlijkste”, zegt Nick.

Een brass band speelt enkel met specifieke koperen blaasinstrumenten en slagwerk. “Waar zo’n jury precies op let? Dat gaat om zaken als tempo, gelijkheid, de partituur spelen zoals de componist bedoeld heeft, de uitvoering van de moeilijke technische stukken, enzovoort. Het gaat ook om hoe je beleving brengt als groep. We proberen altijd een klank te brengen die indruk maakt, maar tegelijk ook aangenaam is om naar te luisteren. We kregen uiteindelijk 97% van de jury. Dat is anderhalf procent meer dan Brass Band Willebroek en de Noordlimburgse Brass Band, die gelijk tweede eindigden.”

Europees ticket

Aan de nationale titel hangt ook nog een mooie prijs vast. “Dit is het hoogste wat je in eigen land kan bereiken. Daar zijn we heel blij mee. De euforie was echt groot. We hebben al wat gevierd met een etentje na de overwinning, maar het echte feest zal komende maandag volgen na onze repetitie. De beloning die we krijgen, is trouwens heel mooi: een ticket voor de Europese kampioenschappen van mei in Malmö in Zweden. Daar kijken we heel hard naar uit”, zegt Nick tot slot.

In maar liefst vijf van de negen brassbands in de hoogste kampioensafdeling zijn trouwens Heistse muzikanten te vinden. Brass Band Heist haalde een mooie vierde plaats, met veel jonge Heistse muzikanten. Ook de komende jaren zal het kampioenschap in Zwaneberg plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners