Deze kapel bij Durbuy werd heringericht als vakantiewoning. Ze staat nu te koop.  © RR

Schotens koppel houdt kijkdagen in kapel die tot vakantiewoning is omgebouwd: “Muren zijn tot een meter dik”

Durbuy/Schoten/Mortsel -

In de negentiende eeuw werd in Bende, een deelgemeente van Durbuy, een kapel gebouwd opgedragen aan Margaretha van Antiochië, na haar heiligverklaring ook bekend als Sint-Margriet. In 1975 werd ze ontwijd en sindsdien doet het typisch Ardens kerkje dienst als vakantiewoning. Mark en Ann, een koppel uit Schoten, houden dit weekend kijkdagen want ze doen met pijn in het hart afstand van hun ‘heiligdom’.

Jan Auman

Antiöchië ligt aan de Middellandse Zee en is vandaag een stuk van Turkije. De streek in West-Azië maakte in de negende eeuw, toen Margaretha geboren werd, deel uit van het Oost-Romeinse Rijk. Gelovige Margaretha zou zijn opgeslokt door een draak die haar echter weer levend moest uitspuwen, vanwege het kruis dat ze droeg en dat zijn ingewanden irriteerde. Uiteindelijk werd de herderin omwille van haar geloof toch ter dood gebracht. Sint-Margriet is de patrones van voedsters, verpleegsters, vroedvrouwen en nierpatiënten.

“Een Brusselse familie kocht de mooie kapel, die aan Sint-Margriet werd opgedragen, in 1975 nadat ze ontwijd was. Er staat sindsdien geen kruisbeeld meer op de toren”, vertellen de huidige eigenaars Mark Van Dessel en Ann Bakkers, ondernemers uit Schoten die in Mortsel onder meer Autohandel Van Dessel uitbaten.

“De vorige eigenaars lieten de kapel met respect voor het erfgoed en onder leiding van een architect in 1994 herinrichten tot woning. Wij kwamen er enkele jaren geleden toevallig op uit via de openbare verkoop en beslisten meteen om ze te kopen. Recent zijn we echter op een kasteeltje gestoten in Hastières bij Luik. Twee historische gebouwen beheren is wat van het goede te veel.”

© RR

Dubbele beglazing

De chapelle Sainte-Marguerite verandert dus binnenkort opnieuw van eigenaar. 625.000 euro is de vraagprijs, maar Mark en Ann verzekeren dat deze bijzondere pied-à-terre in de Ardennen die waard is.

“De verbouwing was al erg geslaagd en smaakvol gedaan. Wij hebben het interieur nog wat meer doen stralen”, tonen de verkopers enkele foto’s. “Boven de plek waar vroeger het altaar stond, werd een verdieping ingepast met slaapkamer. Het uitzicht en de sfeer zijn nog authentiek met muren uit Ardense steen van wel een meter dik. Die zorgen er samen met de inmiddels dubbel beglaasde ramen en vloerverwarming op stookolie voor dat het goed meevalt met de energiekosten.”

© RR

Communiebank

Buiten een communiebank, die weliswaar origineel niet tot de kapel behoorde, zijn er geen relicten meer die verwijzen naar het katholieke verleden van het gebouw. Mark Van Dessel: “De deurpanelen in de hoogzaal en inkom zijn van de hand van de Mechelse glazenier Bavo Tiebos. Het buitenschrijnwerk bestaat uit eerste keus afzelia tropisch hardhout.”

“In het stulpje zorgt een Donbar open haard voor gezelligheid en in de master slaapkamer, voorzien van zware eiken balken, zijn wij altijd heerlijk tot rust gekomen. Er zijn nog vier andere slaapkamers, inclusief torenkamer, twee badkamers, garage, ingerichte keuken met vaatwasser, wasmachine en droogkast.”

Mark en Ann zijn verwoede fietsers en vonden in hun kapel met prachtig uitzicht op het plateau van de Condroz de ideale uitvalsbasis voor mooie ritten zonder al te steile beklimmingen. “Durbuy ligt op 12 km, maar voor boodschappen gingen wij altijd naar het dichterbij gelegen gehuchtje Ouffet”, vertellen de verkopers, die hun kapel nooit verhuurd hebben aan derden. Alleen zijzelf en hun kinderen hebben er gebruik van gemaakt.

Mark en Ann houden nu zaterdag 2 en zondag 3 december, telkens van 10 tot 18u, kijkdagen en vermelden nog dat de verkoopprijs van 625.000 euro mee verklaard wordt door het inbegrepen aanpalende bouwperceel, wat de totale oppervlakte op 1903 vierkante meter brengt. 

Chapelle Sainte-Marguerite, Chemin des Houillieres 26 /La voie Romaine 1 te Bende /Durbuy. Contact: devilla5551@hotmail.com. Filmpje over kapel

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners