35 arrestaties in Spanje na grote fraude met paardenvlees: eerder ook al drie personen opgepakt in Arendonk

Bij een grote operatie in Spanje heeft de Europese politiedienst Europol samen met de Guardia Civil een crimineel netwerk opgerold dat sinds 2019 illegaal paardenvlees verkocht op de Europese markt. Op afgeschreven paarden maakten ze zo winst tot anderhalf miljoen euro. In dat onderzoek werden afgelopen juni al drie personen opgepakt in Arendonk.

jtp, sare

Begin juni viel het gerecht met man en macht binnen in een manege in Arendonk. Eigenaar Whyley V.H., zijn moeder Kristel en stiefvader Dirk V.L. werden gearresteerd. Die laatste werd in 2001 nog veroordeeld tot acht maanden cel nadat hij Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch in elkaar had geslagen aan de schapenmarkt in Anderlecht. Ook een Spanjaard en twee Walen werden opgepakt.

LEES OOK. Hoe een familie uit Arendonk grof geld verdiende met verwaarloosde paarden en ‘zezels’

De zes, die intussen vrij zijn onder voorwaarden, zouden deel uitmaken van een grotere organisatie die op grote schaal fraude pleegde met paarden. “Het criminele netwerk wordt gelinkt aan verschillende misdrijven, waaronder voedselfraude, witwassen en fraude met documenten”, legt de Europese politiedienst Europol uit.

Woekerwinsten

De bende maakte serieuze woekerwinsten op illegaal paardenvlees. De paarden, die niet meer geschikt waren voor consumptie, werden vaak gratis of voor amper 100 euro gekocht in Spanje waarna de documenten vervalst werden. Zo werd bijvoorbeeld vlees van een oud paard dat niet meer voor consumptie geschikt was, toch geregistreerd als jong en gezond en verkocht voor veel geld.

“Het criminele netwerk vormde zo vuil om in diamanten: afgeschreven paarden die slechts 100 euro waard waren, zorgden voor illegale winsten van ongeveer anderhalf miljoen euro. Het vlees werd verkocht op de Belgische, Spaanse en Duitse markt”, zegt Europol.

500 kg paardenvlees

Na de zes arrestaties in ons land werden nog eens 35 verdachten opgepakt in Spanje. Daarbij ook de kopstukken van het netwerk. “De verdachten hadden verschillende functies. Sommigen stonden in voor het slachten van de dieren, individuen die het transport regelden, dierenartsen die voor valse documenten zorgden en slagerijen die het vlees toch verkochten”, zegt Europol.

De politie kon zes bedrijven linken aan de bende en nam zo’n 500 kilogram paardenvlees die niet geschikt was voor consumptie in beslag. Tachtig mishandelde paarden die leden aan verschillende onbehandelde ziektes werden opgevangen. Ook in Arendonk nam de politie in juni verwaarloosde dieren in beslag. Op de wei stonden ook vreemde rassen: paarden en pony’s met rare pigmenten en ‘zezels’, een kruising van een ezel en een zebra.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners