©  BELGA

Twee voormalige politie-inspecteurs veroordeeld voor filmen van jobstudente waar ze seks mee hadden

Twee voormalige politie-inspecteurs van de zone Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) zijn donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van twaalf maanden omdat ze zich schuldig gemaakt hebben aan voyeurisme. De twee hadden seksuele betrekkingen gehad met een jobstudente die in hun politiepost werkte, en hadden dat gefilmd. Die beelden werden nadien door verschillende andere politiemensen bekeken.

Bron: Belga

De feiten vonden in januari 2019 plaats, toen het slachtoffer een relatie had met een lid van de interventiedienst van de zone Zennevallei, dat ze had leren kennen tijdens haar studentenjob op het politiecommissariaat. Na een ruzie ging ze met de man mee naar een hotelkamer in Gent, waar hij haar zou overtuigd hebben om deel te nemen aan een trio met een andere collega. Het meisje stemde in met de seksuele betrekkingen maar had naar eigen zeggen nooit ingestemd dat één en ander zou gefilmd worden.

Volgens de rechtbank maakten de twee mannen stiekem wel opnames, en verspreidden ze die achteraf ook aan collega’s. Toen het meisje in 2021 een politie-opleiding volgde en stage liep binnen het korps van de Zennevallei, bleek dat heel wat collega’s de beelden uit de hotelkamer hadden gezien. De korpschef opende meteen een onderzoek, maar dat verliep uitermate moeizaam. Iedereen die werd ondervraagd, zei wel dat er over de beelden gesproken werd, maar niemand had ze zogezegd gezien.

De advocaten van de twee inspecteurs hadden de vrijspraak gevraagd. Volgens de verdediging gingen de twee ervan uit dat het meisje er geen bezwaar tegen zou hebben dat er gefilmd werd, en was er geen bewijs dat zij die beelden hadden verspreid.

Die bewijzen waren er volgens de rechtbank wel. Beide verdachten kregen een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan weliswaar de helft met uitstel.

Reputatieschade

De politiezone Zennevallei eiste een schadevergoeding van 40.000 euro, voor de reputatieschade die ze zou hebben geleden, en om de kosten van de tuchtprocedures en de vervanging van de betrokken inspecteurs te dekken. De jonge vrouw vroeg een morele schadevergoeding van 2.500 euro.

“Haar carrière heeft geleden onder deze feiten, ze is aan de slag moeten gaan in een andere politiezone, terwijl ze net trots was dat ze in haar eigen streek, in Halle, als politievrouw kon werken”, zei haar advocaat.

De rechtbank kende haar een schadevergoeding van 2.750 euro toe, terwijl de politiezone een morele schadevergoeding van 1.000 euro kreeg.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER