Politie Grens en  Roosendaal bundelt krachten in strijd tegen vuurwerkoverlast met eindejaar. © PZ Grens

Politie Grens en Roosendaal patrouilleren samen tijdens eindejaarsperiode: overlast vuurwerk beteugelen

Essen -

In aanloop naar het eindejaar schakelt Politiezone Grens een tandje hoger om kort op de bal te spelen inzake vuurwerkoverlast. Het zet samen met de politie van Roosendaal in de grensstreek een gezamenlijke patrouille in.

Essen is een gegeerde plek voor Nederlanders om vuurwerk te kopen. Ze mogen het vuurwerk in het buitenland aankopen, maar vreemd genoeg niet naar Nederland invoeren. Vorig jaar was er bovendien heel wat overlast van vuurwerk in Roosendaal. De politie van Roosendaal en Politiezone Grens zetten daarom extra patrouilles in om hier op toe te zien.

Zaak is om in de regio kort op de bal te spelen in geval van overlast. Bijvoorbeeld wanneer er op een onveilige manier vuurwerk wordt afgestoken of wanneer er buiten de toegelaten uren vuurwerk de lucht ingaat.

De lokale politie controleert vuurwerkverkooppunten en steunt hierin zo ook de federale overheidsdienst Economie. Die controleert op vergunningen, opslag van vuurwerk en of de legale verkoop van springstoffen. Overtreders mogen zich verwachten aan zware boetes. De dienst kan de voorraad in beslag nemen en het verkooppunt zelfs sluiten.

Ontploffingen veroorzaken stress bij dieren. © Gemeente Essen

Vuurwerkverbod

In principe is het verboden om vuurwerk af te steken. Wie het toch wil doen op privédomein, moet hiervoor toestemming hebben. Dit kan door een afwijking op het vuurwerkverbod aan te vragen. Dit kan tot 19 december.

De afwijking geldt van 31 december 23.59u tot 1 januari 00.30u en alleen voor geluidsarm vuurwerk (max. 85 decibel). Denk eraan dat de ontploffingen vaak paniekreacties en stress bij dieren veroorzaken. Vuurwerk afsteken mag overigens alleen vanop privédomein en niet in bosrijk gebied. Ook wensballonnen zijn niet toegelaten.

(ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners