©  NurPhoto via Getty Images

Partij van Hongaarse premier Orbán gebruikte vaccinatiegegevens van burgers tijdens verkiezingscampagne

Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft voor de nationale verkiezingen van april 2022 gegevens uit de aanmeldingen voor covid-vaccinaties gehaald om te gebruiken voor campagneboodschappen. Dat schrijft nieuwswebsite Politico op basis van een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

joroBron: Politico

Dat Viktor Orbán en zijn nationaal-populistische partij wel vaker een loopje nemen met democratische regels is niet nieuw. Maar dat Fidesz blijkbaar ook data van vaccinatieprikken hanteerde om mee aan de slag te gaan voor gerichte campagneboodschappen doet toch opnieuw stof opwaaien. Daarnaast ging de regerende partij volgens het rapport van Human Rights Watch ook aan de slag met data van belastingaangiftes en lidmaatschapsregistraties van sport- en andere verenigingen.

De mensenrechtenorganisatie is dan ook van oordeel dat Fidesz daarmee zware inbreuken heeft gepleegd op privacyrechten. De Hongaarse Orbán is door de Europese Unie al vaker op de vingers getikt omdat het gemakkelijk een loopje neemt met de democratische waarden en de rechtsstaat.

“Het gebruik van de persoonlijke gegevens van mensen om hen te bombarderen met politieke campagneboodschappen, is een verraad aan vertrouwen en machtsmisbruik”, zegt Deborah Brown, senior technologieonderzoeker bij Human Rights Watch. Het rapport stelt dat de Hongaarse regering moet garanderen dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd bij verkiezingen en dat het zelf geen politiek voordeel kan halen uit private gegevens van burgers.

Orbán verzekerde zich bij de verkiezingen in april van een vierde opeenvolgende termijn als premier van Hongarije, maar internationale waarnemers zeiden dat de omstandigheden waaronder de algemene verkiezingen plaatsvonden niet eerlijk waren.

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) zegt op Twitter helaas niet verbaasd te zijn over de bevindingen van Human Rights Watch.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER