De pas geïnstalleerde kinderraad van het polderdistrict.© koen fasseur

Kinderraad wil voor het eerst geen voorzitter kiezen

Berendrecht, Zandvliet, Lillo -

Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo installeerde zopas de kinderraad van dit schooljaar. Vertegenwoordigers van de vier basisscholen laten zo de stem van het kind horen. De jongens en meisjes besloten alvast om geen voorzitter aan te duiden, maar om samen naar buiten te treden.

Tijdens de eerste kinderraad kregen de kinderen uitleg over de werking en bekeken ze de agendapunten van dit schooljaar. De groep boog zich over vragen als: “Wat vinden jullie van ons district? Is het veilig om naar school te gaan? Zijn er voldoende vrijetijdsactiviteiten? Wat doen we om onze dorpen aangenamer maken?”  

Dat resulteerde alvast in een pak voorstellen. Verantwoordelijk schepen Pascale De Langhe (N-VA): “Twee grote thema’s sprongen eruit: veiligheid en milieu. Wat het eerste betreft hadden de kinderen het niet alleen over te snel autoverkeer, maar ook over te donkere straten. Ze willen ook dat er iets gebeurt aan het probleem met hangjongeren aan het skatepark, die er soms voor zorgen dat kinderen zich daar niet meer veilig voelen. Er kwamen ook heel wat suggesties om actie te voeren rond milieuproblemen. Vooral zwerfvuil aanpakken is voor de kinderraad een prioriteit.”

Geen voorzitter

Traditiegetrouw kiezen de kinderen tijdens de eerste vergadering een voorzitter en een ondervoorzitter. Het is de eerste keer dat de kinderraad afstapt van dit werkmodel. De jongens en meisjes wilden geen voorzitter of ondervoorzitter. Ze vinden dat ze allemaal samen actie moeten voeren en beslissingen nemen.

De kinderraad komt drie keer per schooljaar samen. De vergaderingen gaan steeds door op een woensdagnamiddag en telkens wordt een ander thema besproken.

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners