© via REUTERS

Chinese grootsteden heffen coronamaatregelen op na hevige protesten, vicepremier hint erop dat hele land volgt

De protesten in de Chinese grootstad Guangzhou lijken dan toch iets op te brengen. Nadat de demonstranten en de politie in de nacht van dinsdag op woensdag met elkaar op de vuist gingen, hebben de lokale autoriteiten beslist om de omstreden coronamaatregelen op te heffen. Ook in de metropool Chongqing worden de maatregelen afgezwakt. Vicepremier Sun Chunlan hint er zelfs op dat de rest van het land zou kunnen volgen.

mtm, adb, gjsBron: The Guardian, CNN

Het kwam onverwacht, de melding woensdagnamiddag dat de strikte lockdowns in zowat de helft van de districten van de zuidelijke stad Guangzhou werd opgeheven. Lokale functionarissen kregen de orders om de “tijdelijke controlebevelen” te verwijderen, om de gebieden opnieuw aan te duiden als lage risico-zones en om een einde te maken aan de massale PCR-testen.

Een bewoner van een appartementsgebouw vertelde aan The guardian dat ze binnen het uur na de aankondiging het securitypersoneel zag vertrekken, net als heel wat buren die zich haastten met hun bagage “om te ontsnappen”.

Niet hele stad

De versoepelingen werden echter niet doorgevoerd in alle districten van de stad. In Haizhu bijvoorbeeld, het district waar er gevechten uitbraken tussen de demonstranten en de politie, gelden alle beperkingen en lockdowns nog altijd. In dat district, dat ruim 1,8 miljoen inwoners telt, werden de voorbije weken ook wel de meeste nieuwe coronagevallen geregistreerd.

De zuidwestelijke grootstad Chongqing zwakt eveneens de coronamaatregelen af. Mensen die nauw contact hebben gehad met een coronapatiënt zullen voortaan thuis in quarantaine mogen gaan, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Volgt rest van China?

De vraag is nu of de rest van het land zal volgen. Ondenkbaar is het niet, zo blijkt uit uitspraken van vicepremier Sun Chunlan. Tijdens een vergadering met de Nationale Gezondheidscommissie gaf die te kennen dat China “een nieuwe etappe en missie” ingaat in de pandemie.

“Aangezien de omikronvariant minder ziekteverwekkend is geworden, meer mensen gevaccineerd werden en we meer ervaring hebben bij de preventie van Covid-19, bevindt onze strijd tegen de pandemie zich in een nieuwe fase met nieuwe opdrachten”, zei ze. Daarbij verwees ze niet specifiek naar het Chinese zerocovidbeleid, maar ze pleitte wel voor verdere “optimalisatie” van testen, behandeling en quarantaine en vroeg de aanwezigen om daar suggesties voor te geven.

Liken is verboden

Intussen roept de hoogste veiligheidsinstantie van het land wel nog op om “hardhandig op te treden” tegen betogers, die ook opgespoord worden door de politie. Daarnaast wordt het vanaf 15 december strafbaar om posts op sociale media te liken die als illegaal of schadelijk worden beschouwd. Nieuwe richtlijnen daarover zijn gepubliceerd door de Chinese cyberspace-regulator van de regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER