Het fusiemonument in het gemeentepark is een teken van verbinding van de burgers van de drie deelgemeenten. Net wat de nieuwe formatie beoogt. © rr

CD&V, Open Vld en Vooruit trekken in Brecht samen naar stembus: “Geen kartel, wel nieuw politiek project”

Brecht -

Meerderheidspartij CD&V Brecht bundelt krachten met oppositiepartij Open Vld en met Vooruit. De drie Brechtse partijen trekken met een nieuw, gezamenlijk project naar de kiezer in 2024. Hiermee komt Vooruit, die in Brecht geen zetel meer had behaald, opnieuw op de radar.

Eerste schepen Daan De Veuster (CD&V) die eerder verkozen was tot lijsttrekker van CD&V, gaat nu de lijst van de nieuwe politieke formatie trekken. “Op lokaal niveau is er veel meer dat ons bindt dan scheidt. Vanuit die overeenkomsten willen we meer onafhankelijk een nieuw lokaal verhaal schrijven, gericht op iedere Brechtenaar en met een nieuwe naam. Ook onafhankelijken zijn daarbij welkom”, doet hij alvast een warme oproep. “We zien er alvast naar uit om met een vernieuwd team naar de kiezer te trekken.”

De nieuwe politieke formatie streeft ernaar dat Brecht een sterke gemeenschap is waarbij mensen verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en de gemoedelijkheid wordt versterkt. “Onze gemeente moet een plaats zijn waar mensen zich altijd en overal veilig voelen en daarvoor geen hoge poort nodig hebben. Een gezond financieel beleid staat voorop, waarbij we kwetsbaren niet in de steek laten.”

“Programma voor alle burgers”

“Samenwerken met echte oplossingen voor ogen, weg van de extremen, en onze gemeente financieel gezond houden dat is voor ons de echte meerwaarde”, vindt voorzitter Ludwig Anthonissen van Open Vld. “Een sterk, op maat gemaakt programma voor al onze burgers is wat we nú nodig hebben”, voegt fractieleider Ilse Van den Heuvel (Open Vld) toe.

“Wat we nu meemaken, is ongezien. De armoede neemt alsmaar toe. Ik ben blij dat we nu samen met anderen die grote, maar vaak onzichtbare problemen kunnen aanpakken”, stelt Walter Van Puymbroeck, voorzitter van Vooruit. Hij spreekt uit ervaring, want is actief bij welzijnsschakel De Schakel in Sint-Job. Hij had eerder afscheid genomen van de politiek, maar neemt de handdoek opnieuw op in deze uitzonderlijke tijden.

Gezamenlijke lijst

Ook schepen Frans Van Looveren (CD&V) is enthousiast over het nieuwe project. “Ik ben ervan overtuigd dat we hier veel mensen warm voor krijgen. Deze formatie biedt inwoners namelijk de kans om mee te werken aan een lokaal verhaal, zonder een stempel met een kleur te moeten dragen”, verduidelijkt hij.

De drie traditionele partijen blijven bestaan, maar dienen dus geen eigen aparte lijst in voor de verkiezingen van 2024. Ze gaan gezamenlijk naar de stembus. “De nieuwe politieke formatie treedt pas in werking bij het begin van de volgende legislatuur en wijzigt niets aan de huidige bestuursploeg waaraan CD&V volop wil blijven meewerken. Open Vld blijft uiteraard het beleid vanuit de oppositie kritisch volgen”, aldus de lijsttrekker.

(Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners