© Getty Images

Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie (79) overleden

Christine McVie, de Britse zangeres vooral bekend van Fleetwood Mac, is op 79-jarige leeftijd overleden. Met onder meer ‘Little lies’ en ‘Everywhere’ schreef McVie enkele van de grootste hits van de razend populaire band. “Haar liedjes beloofden dat genegenheid nog altijd mogelijk was.”

mtm

Christine McVie liet in 1969 – toen nog onder haar meisjesnaam Christine Perfect – voor het eerst van zich horen toen ze de hitsingle I’d rather go blind inzong voor de Britse bluesband Chicken Shack. Maar twee jaar later zou ze nog veel bekender worden, toen ze na haar huwelijk met bassist John McVie een permanent lid werd van Fleetwood Mac.

In geen tijd groeide McVie als singer-songwriter en leadzangeres uit tot dé artistieke kracht van de toen nog Britse bluesrockband. Aanvankelijk bleef het succes – zeker in eigen land – vrij beperkt. De grote ommekeer kwam er pas in 1974, toen onder meer ook de Amerikaanse zangeres Stevie Nicks de band vervoegde en Fleetwood Mac omgetoverd werd tot pophitmachine.

Harmonie

Uiteindelijk zou McVie enkele van de grootste hits van Fleetwood Mac schrijven. Denk onder andere aan de oorwurm Little lies, maar ook aan Everywhere, Don’t stop, Say you love me en Songbird. “McVie was meer de nuchtere, vriendelijke stem naast de soms dromerige, soms wraakzuchtige Nicks en de boze, gekwetste gitarist Lindsey Buckingham”, zo schreef Jon Pareles, muziekrecensent voor The New York Times, in 2014. “Haar ingetogen alt verbond de vocale harmonieën van de groep. Haar liedjes beloofden dat genegenheid nog steeds mogelijk was.”

De band was immens populair in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, maar toch was niet alles altijd rozengeur en maneschijn. Terwijl in 1975 met het album Rumours het grootste succes tot dan toe werd geboekt, begonnen de problemen zich achter de schermen steeds meer op te stapelen. Zo kampte echtgenoot John met een zware alcoholverslaving en viel hij zijn vrouw op een avond zelfs eens aan met een vleesmes. Ze kon op tijd vluchten, maar het huwelijk strandde – ook door haar affaire met de lichtregisseur. Christine McVie zou vervolgens met You make loving fun nog een hit schrijven over de man die de plaats van John had ingenomen.

(Lees verder onder de foto)

De oude bandleden hier op foto in 2018 met van links naar rechts: Mick Fleetwood, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham en John McVie  ©  ISOPIX

In 1998 verliet Christine McVie de band, na bijna 28 jaar, na een “acute aanval van vliegangst”. In de komende jaren toerde Fleetwood Mac nog wel voort, maar de band werd een schim van zichzelf. De persoonlijke beslommeringen en de verslavingen van de bandleden eisten steeds meer hun tol. Toen er in 2014 ook darmkanker werd vastgesteld bij John McVie, leek het er zelfs even op dat de band volledig zou ophouden te bestaan. Maar op dat moment keerde Christine – die haar vliegangst had overwonnen – terug. Toen ze een jaar later in het Sportpaleis stonden, leek de band herboren. Met dank aan artiesten als Lorde en Harry Styles, die Fleetwood Mac, coveren, leert zelfs een nieuw, jonger publiek de band kennen.

Nieuwe ruzies veroorzaakten echter nieuwe problemen, al is McVie wel tot het einde van haar leven bij de band gebleven. Woensdag overleed ze in het ziekenhuis, na een kort ziekbed en in het gezelschap van haar familie. “We willen dat iedereen Christine in het hart houdt en haar herinnert als een ongelooflijke vrouw en een gerespecteerde muzikant die universeel geliefd was”, klinkt het in een statement.

“Namens de familie van Christine McVie informeren wij u met een zwaar hart over het overlijden van Christine. Ze is vanochtend, woensdag 30 november 2022, na een korte ziekte vredig in het ziekenhuis overleden. Ze was in het gezelschap van haar familie”, klinkt het.

“We vragen u vriendelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze uiterst pijnlijke tijd en we willen graag dat iedereen Christine in het hart houdt en het leven van een ongelooflijk mens en vereerde muzikante die universeel geliefd was, herdenkt. RIP Christine McVie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER