Emma Vandenplas (links) en Ninke Belmans leerden elkaar dit jaar kennen in de muzikale opleiding op school, maar plannen samen op zaterdag 3 december een reeks concertjes voor het goede doel. © Hans Otten

Jong duo Ninke (14) en Emma (14) geeft concertreeks voor Warmste Week: “Op het podium bloeien we open”

Morkhoven, Malle -

Ze mogen dan amper 14 jaar oud zijn, beste vriendinnen Ninke Belmans uit Morkhoven (Herentals) en Emma Vandenplas (Malle) kunnen beiden al de unieke ervaring van een zangwedstrijd op tv voorleggen. Zaterdag organiseren ze zelf een muzikaal benefiet.

Hans Otten

Het was Ninke Belmans die eind vorig jaar bij een garageverkoop voor het goede doel besloot om in de eigen garage wat liedjes te zingen. Dat viel zo goed mee dat ze voor dit jaar een optreden in de voortuin plande. “We zijn vaste bezoekers van Music For Life van Studio Brussel en ik wilde zelf wat voor de Warmste Week doen. Maar van een tafeltje met een micro in de tuin is het intussen een beetje uit de hand gelopen tot een heel evenement”, zegt Ninke.

Hoewel het Morkhovense gezin totaal niet muzikaal is, zingt Ninke al van kindsbeen af. “Maar ik heb er nooit iets speciaals mee gedaan. Tot ik in het middelbaar merkte dat ASO niet echt iets voor mij was. Vorig jaar heb ik dan de opleiding musical gevolgd aan de Herentalse muziekacademie en dat was wel helemaal mijn ding. Op die manier mocht ik van mijn ouders in september in het Heilig Graf in Turnhout de richting Musical Muziektheater Opera aanvangen. Ik voel echt dat ik in het KSO (kunstonderwijs, red.) op mijn plaats zit. Je zit er tussen jongeren die echt door dezelfde microbe gebeten zijn.”

“Televisie is nep”

Vorige herfst schreef ze zich ook in voor het nieuwe tv-programma I Can See Your Voice op VTM, waarbij een panel van BV’s moet raden of de kandidaten echte zangers zijn of niet. “Ik geraakte al bij al vlot door de drie selectierondes. Ik vond het vooral interessant om de werking achter de schermen te zien. Je wordt er door muziekcoaches en producers begeleid, er komt heel veel voorbereiding aan te pas. Maar je leert ook snel hoe nep televisie is”, grinnikt Ninke.

Toch liet ze er op het jurypanel een behoorlijk verpletterende indruk na. “Ninke is eigenlijk heel introvert, behàlve wanneer ze op een podium staat”, lacht mama Vicky Van den Brande. “Mijn ouders waren ook bij de opnames aanwezig. Ze waren stomverbaasd zoals ze daar stond te zingen, ze herkenden haar bijna niet: ‘wie is dat!?’.”

The Voice Kids

Dit schooljaar in Turnhout leerde Ninke als klasgenoot ook Emma Vandenplas uit Malle kennen, intussen haar zielsmaatje. Ook zij zong al van jongs af aan, en ook zij kan een opvallende podiumervaring voorleggen. “Ik heb dit jaar meegedaan aan The Voice Kids op Vtm”, vertelt Emma. “Ik heb me ook door alle voorrondes heen gezongen, tot in de knock-outs. Ik zat in het team van K3. Dat was zeker een heel leuke ervaring, maar het was ook wel best spannend. Ik ben wel wat extroverter dan Ninke.”

Spannend wordt het zaterdag 3 december ook. Want vanaf 15u treden Ninke en Emma, zowel solo als in duet, negen keer met een setje van 20 minuten op. De rest van het uur klinkt er achtergrondmuziek, waarna de muzikaal onderlegde meiden weer een set brengen. “Ons repertoire is heel verscheiden. Uiteraard zit er veel musical tussen, maar we brengen heel verschillende genres. Dat gaat van Elvis Presley en Olivia Newton-John over Barbara Streisand tot Billie Eilish. Of we verzoeknummertjes zingen, moeten we nog bekijken”, vertellen ze.

Het evenementje vindt plaats op de speelplaats van vrije basisschool De Wegwijzer in de Rode Leeuwstraat in Morkhoven. Dankzij sponsoring van talloze lokale handelaars en met inzet van de hele familie kan het gezin Belmans-Van den Brande er ook heel wat te drinken en eten aanbieden. De opbrengst gaat volledig naar de Warmste Week.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners