Enkele toekomstige bewoners van cohousing De Kluis aan de zomereik die deze week werd verplaatst. © rr

Toekomstige bewoners van cohousing De Kluis laten oude zomereik verplaatsen: “Boom gered, zoals Sint-Gummarus in lokale legende”

Lier -

Op initiatief van de toekomstige bewoners van cohousing De Kluis is in de tuin van het voormalige klooster in De Heyderstraat in Lier deze week een oude zomereik verplaatst. Die zou normaal gekapt worden voor een fiets- en voetpad door de tuin. De verhuizing van de kolos van 7 à 8 ton zwaar werd een duurzame en tegelijk symbolische onderneming met knipoog naar de Lierse patroonheilige Sint-Gummarus.

Kristof Van Rompaey

Het voormalige klooster aan de Kluizekerk ondergaat momenteel een metamorfose en wordt het cohousing project De Kluis. In september kocht een groep van gelijkgezinde geïnteresseerden de kloostergebouwen over van de stad. Intussen is de Lierse bouwonderneming Dhulst’ er bezig met de inrichting van twaalf woonunits. “Het klooster was al sinds de jaren 90 eigendom van de stad. Tot een tweetal jaar geleden gebruikte Open School er nog een deel van”, vertelt toekomstig medebewoner Guy Geudens.

LEES OOK. Normaalschoolsite heet voortaan Het Academisch Kwartier: “Mooiste project dat Lier ooit gekend heeft”

Een aantal geïnteresseerden vroeg verschillende jaren geleden al of er een cohousing project mogelijk zou zijn op die plek. “Het klooster en de tuin liggen aan de noordkant van de Normaalschoolsite”, zegt Geudens. “Die wordt intussen via een publiek-private samenwerking ontwikkeld tot een groot nieuw woonproject. Het klooster werd mee in de ontwikkeling opgenomen, maar op voorwaarde dat er ruimte voor cohousing zou komen.”

Het nieuwe plantgat voor de boom wordt gegraven. © rr

 

Zo vormde zich een groep met potentiële bewoners die nu samen investeert in het project. “Nadat we de gebouwen overkochten van de stad, is er intussen een zeer grondige renovatie begonnen”, zegt Geudens. “Binnen wordt alles gestript. De buitencontouren worden wel bewaard. De voorkant is een beschermd stadsgezicht. Ook achteraan werken we vooral restaurerend, met enkele noodzakelijke aanpassingen aan de toegangen.”

Beschikbare units

Wonen in een cohousing-situatie is volgens Geudens vergelijkbaar met wonen in een regulier appartementsgebouw, maar dan met een grotere nadruk op de gemeenschappelijke ruimten en de ontmoetingsmogelijkheden. “We hebben een gezamenlijke tuin, een ruime zaal met keuken, een coworking ruimte/vergaderzaal en een gedeelde gastenkamer”, zegt hij. “Intussen zijn we ook op weg om de verwarming collectief te regelen met een duurzaam geowarmtesysteem. Elke woonunit is natuurlijk ook wel volledig uitgerust met eigen voorzieningen. De gemeenzame ruimtes zijn een surplus. Goedkoper dan de marktconforme prijs voor een eigen woning is dit woontype niet per se. Je krijgt wel meer waar voor je geld.”

De zomereik verschoof zo’n zes meter naar zijn nieuwe locatie. © rr

De uitdaging voor elke cohousing groep is volgens Geudens het samenbrengen van de juiste mensen op de juiste moment en de juiste plaats. “Er bestaan wel wat kanalen voor, zoals de vzw Samenhuizen of Cohousing Projects. Zo kom je in contact met anderen die in deze woonvorm geïnteresseerd zijn”, legt hij uit. “Drie units binnen het project zijn voorlopig nog onverkocht. Dhulst’, een echt Lierse aannemer, investeert er mee in en gaat ze verkopen. Onder voorbehoud en zonder tegenslagen zou de oplevering voor begin 2024 zijn.”

Heilige broeksriem

In hun gemeenschappelijke tuin stuitten de toekomstige bewoners inmiddels wel op een probleempje: er komt een verbindingspad voor fietsers en voetgangers met de Normaalschoolsite dwars doorheen. “Pal op dat tracé stond een mooie zomereik van 30 tot 35 jaar oud”, zegt Geudens. “Ons pleidooi om het pad langs de boom te leggen, vond geen weerklank. De kap was vergund, dus beslisten we om de zomereik zelf te laten verplaatsen naar een centraal punt in de tuin. Zo kunnen passanten en onze buren er mee van genieten.”

Archeologen onderzochten de put die de boom naliet. © rr

De kolos van 7 à 8 ton zwaar en 7 tot 8 meter hoog werd deze week zo’n 6 meter verplaatst. “De boom is daar vorig jaar al op voorbereid en krijgt de komende tijd nog verzorging”, zegt Geudens. “Symbolisch is deze verplaatsing trouwens heel betekenisvol. Dit is toevallig net de omgeving waar de Lierse patroonheilige Sint-Gummarus volgens de lokale legende een boom zou geveld hebben om hem nadien weer te herstellen met zijn broeksriem. De riem is nu een relikwie die nog steeds op bepaalde heiligendagen wordt omgelegd tegen allerlei kwalen. Zoals Sint-Gummarus hebben ook wij dus een boom gered op deze locatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners