Hugo Goedemé. © Joris Herregods

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Hugo Goedemé.

Merksemnaar maakt reportage over Bredabaan: deze handelaars zien mooie toekomst voor de winkelstraat

Merksem -

In ontmoetingscentrum Merksemdok komen donderdagavond een hoop handelaars en bewoners samen die een mooie toekomst zien en wensen voor de Bredabaan. Merksemnaar Hugo Goedemé bracht hen samen in een reportage over het reilen en zeilen van de straat. “We gaan ook gesprek over wat we samen kunnen voor een betere Bredabaan.”

Rebecca Van Remoortere

Hugo Goedemé wandelt als een volkse burgemeester over de Bredabaan. In zowat elke handelszaak spreekt hij de eigenaar bij naam aan. Over elke winkel heeft hij iets te vertellen. Hugo spendeerde weken op de baan om een reportage over het leven zoals het is in de veelbesproken winkelstraat in zijn district.

 

“Met een veertigtal lege winkels op één kilometer is de Bredabaan niet echt het visitekaartje van Merksem. Mensen zitten nog te hard vast in het verleden, maar het verleden heeft geen toekomst. Er komen nu net heel veel jonge ondernemers bij die hun kans wagen in de straat. Ik heb het gevoel dat die nieuwe handelaars de blaam krijgen van de verloedering van de straat, maar het zijn net zij die hun best doen om er iets van te maken.”

 

De Bredabaan kampt al lang met veel leegstand. Lege panden zien er vaak verloederd uit. Hugo hield zelfs een ludieke verkiezing van het lelijkste pand van de straat. “Daar liggen de oude matrassen in de vitrine opgestapeld en hangen de kapotte gordijnen voor het raam. Ik heb de eigenaar gecontacteerd en we mogen de vitrine langs buiten komen schilderen. Zulke kleine acties moeten de straat weer wat mooier maken.”

 

Vlak over die lelijkste vitrine zit Ali Kurtoglu (32). “Ik kijk daar los op uit, heel de dag. Want ik zit hier achter mijn naaimachine voor het raam.” Ali werkt al zestien jaar als kleermaker op de Bredabaan, daarvoor werkte zijn broer er ook al jaren en recent opende zijn neef op zijn aanraden een badkamerwinkel in de straat. Ali komt elke dag in maatpak werken. Zonder uitzondering. “Ik word hier nog chef van de Bredabaan. Als iedereen wat meer zijn best zou doen om er een mooie straat van te maken, stonden we al weer wat verder. Ik wil me mee inzetten om de straat aantrekkelijker te maken, maar we zijn al goed bezig hoor.”

 

Ali werkt altijd in maatpak. © Joris Herregods

We wandelen verder met Hugo over de baan en passeren onder andere een Surinaams postcentrum, een Afrikaanse supermarkt, een klassieke brasserie, een pretzelzaak en nog zowat alles en meer wat je maar kan bedenken in één gevarieerde winkelstraat. “Er beweegt hier zoveel. Elke keer kom je nieuwe ondernemers tegen.”

 

Hugo stelt ons voor aan Salma El Hamdaoui (40). Zij baat bakkerij Mosaiq uit. “Jullie gaan toch geen negatieve dingen schrijven? De Bredabaan komt al veel te vaak negatief in het nieuws. Het is hier echt zo slecht niet. Voor ons was het een paar jaar geleden ook zoeken als nieuwe zaak omdat er zo weinig passage is. Ouderen die hier al jaren wonen, durfden in het begin niet goed binnenkomen. Ik ben ze buiten één voor één gaan aanspreken en heb ze uitgenodigd in de zaak. Ondertussen zit hier jong en oud van elke cultuur samen. Ik ben ook bijna een psychologe geworden, er zijn heel veel eenzame oudere mensen uit de buurt, zij komen graag met mij een babbeltje slaan. Ook al heb ik niet altijd tijd, daar maak ik tijd voor.”

Selma van bakkerij Mosaiq. © Joris Herregods

 

Een van de grote problemen in de straat zijn en blijven de kadastrale inkomens die historisch heel hoog liggen. Daardoor vragen de eigenaars ook hoge huurgelden voor hun handelsruimtes. Die gaan vaak ver boven de 1000 euro per maand. In het midden van de Bredabaan heeft Deborah Wagemans (35) nog een relatief goedkoper plekje gevonden voor haar nieuwe kapperszaak. Ze zit helemaal achterin een oude leegstaande galerij verstopt. “Ik wandel elke dag naar voor om in de straat te gaan flyeren, want niemand komt hier vanzelf binnen. Ik hoop dat te veranderen door maandelijks evenementen te organiseren hier.” Deborah betaalt nog altijd ongeveer 600 euro voor een klein pandje in de lege galerij.

Sabine Wagemans. © Joris Herregods.

En zo probeert iedereen aan een weg te timmeren voor een winkelstraat die niet meer de grandeur heeft van vroeger, maar nog altijd vol potentieel zit volgens de lokale handelaars. En volgens Hugo. Zijn reportage is exclusief te bekijken in Merksemdok op donderdagavond. De première is gratis bij te wonen en start om 19u30.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners