Gitarist Werner Cools, overleden zanger Jacques Leemans, gitarist Glenn Pellis en bassist Hubert Coucheir. © rr

Antwerpse band ’T Zen Waai brengt met nieuw album eerbetoon aan overleden zanger: “Het ging allemaal erg snel”

Ekeren -

Op 13 augustus stond Jacques Leemans (65) met zijn band ’T Zen Waai nog op de planken. Amper twee weken later overleed de Ekerse zanger en tekstschrijver aan de gevolgen van kanker. Omdat het Leemans’ wens was dat de groep ook zonder hem zou voortbestaan, brengt ’T Zen Waai zaterdag zijn nieuwe album uit. “Het wordt onze eerste keer zonder Jacques op het podium. Dat zal raar doen”, zegt Glenn Pellis (33) die samen met Jacques de groep oprichtte.

Elien Van Wynsberghe

’T Zen Waai bestaat vandaag ruim zes jaar. “Al van toen ik een klein manneke was, heb ik een voorliefde voor Antwerpse muziek”, vertelt gitarist Glenn Pellis die ook de website antwerpsemuziek.be lanceerde voor liefhebbers van muziek in ’t Antwaarps. “Toen ik in 2015 een verzamel-cd uitbracht met het werk van de Antwerpse volkszanger Stafke Fabri, kocht Jacques die cd. Zo leerde ik hem kennen. We bleken allebei uit Ekeren te komen en gingen nadien geregeld samen naar optredens kijken. Niet veel later hebben we ’T Zen Waai opgericht.”

Sindsdien repeteert de band wekelijks (de coronaperiode buiten beschouwing gelaten). Strangers-gewijs schrijven ze Antwerpse teksten op bekende melodieën. “Of zo zijn we toch begonnen. Ondertussen hebben we ook een paar eigen nummers”, zegt Pellis. In het Antwerpse treedt de band geregeld op tijdens festivalletjes en in cafés.

Hun laatste optreden dateert van augustus. “Jacques had kanker van zo lang ik hem kende. Maar hij wou dat niet aan de grote klok hangen”, vertelt Pellis. “Vijf jaar lang was hij vrij goed, tot hij herviel. Toen is hij heel rap achteruitgegaan. Want hij had nog zo veel plannen. Hij wilde nog een cruise maken, nog op vakantie naar Spanje gaan. Hij wilde nog teksten schrijven voor de groep en het eerste optreden zonder hem als zanger bijwonen. Dat is niet meer gelukt. Het ging allemaal erg snel.”

Jacques, in het midden aan de trommel. © rr

Eerbetoon

Maar Jacques wilde absoluut dat ’T Zen Waai zou blijven voortbestaan. Ook zonder hem. “Sinds de coronaperiode waren we bezig aan een nieuw album: Ongderweg (Mor nog ni Thoas). Negen van de twaalf nummers heeft Jacques nog zelf ingezongen. De andere drie nam onze nieuwe zanger Jo Hideway, die nog een verleden heeft als countryzanger, voor zijn rekening.”

Dat album stelt de band deze zaterdag voor in de cafetaria van zwembad De Schinde. “Dit is ons eerbetoon aan Jacques”, zegt Glenn. “Het zal raar doen om zonder hem op het podium te staan. We waren goede vrienden.” Pellis hoopt dat er veel volk naar het optreden zal afzakken. “Zeker de mensen die Jacques gekend hebben. De voorstelling is trouwens gratis.”

Wat de bezoekers mogen verwachten van het nieuwe album van ’T Zen Waai? “Er staan een aantal covers op. Zo namen we 2-4-6-8 Motorway van de Tom Robinson Band onder handen, net als Hello Mary-Lou van Ricky Nelson. Maar er staan ook blues-, jazz-, en rocknummers op. Verschillende genres dus. Voor elk wat wils. En omdat we toch een beetje met het digitale tijdperk mee willen evolueren, is ons album niet enkel te koop op cd, maar hebben we ook een kleine oplage op usb uitgebracht zodat mensen onze nummers ook in de auto kunnen beluisteren.”

De band heeft sinds kort een nieuwe zanger: Jo Hideway (links). © rr

© rr

’T Zen Waai speelt zaterdag 3 december om 20u in de cafetaria van zwembad De Schinde, Oorderseweg 83, Ekeren. Gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners