De nieuwe lichting Skwebbelaars kwam woensdagnamiddag een eerste keer samen. © Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Nieuwe lichting Skwebbelaars buigt zich over speelprikkels en afval in Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver -

In het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver kwam woensdagnamiddag een nieuwe lichting Skwebbelaars samen. Zij vormen de kinderraad en werken tijdens dit schooljaar rond speelprikkels en afval. “Op die manier krijgen we de gemeente te zien door de ogen van kinderen”, zegt het lokaal bestuur.

Stijn Van de Sande

De Skwebbelaars voor het schooljaar 2022-2023 kwamen woensdagnamiddag voor het eerst samen in het gemeentehuis. Daar ontdekten ze wat hun rol in de kinderraad precies inhoudt. “De Skwebbelaars spelen een actieve rol met een echte impact op het beleid”, vertelt Kristof Sels (N-VA), burgemeester en ook bevoegd voor Inspraak en Participatie. “Ze veroverden een plek in de raad door te laten weten wat zij zouden doen als ze zelf burgemeester waren.”

De Katelijnse kinderraad werd vorig jaar in het leven geroepen. De Skwebbelaars focusten zich toen op verkeersveiligheid. Ze gingen aan het werk als onderzoeksjournalisten en lanceerden een sensibiliseringscampagne op de Buitenspeeldag in april. Dit jaar ligt de focus op de speelprikkels in de gemeente en komt ook het thema afval even aan bod. Tijdens vijf bijeenkomsten zullen de kinderen, die in het vijfde of zesde leerjaar zitten, brainstormen en inwoners bevragen.

“Ik ben nu al benieuwd welke resultaten de Skwebbelaars dit jaar kunnen voorstellen”, zegt schepen van Jeugd Jeroen Baeten (N-VA). “Dankzij hun inzet krijgen we onze gemeente door een kinderbril te zien. Dat levert ons als lokaal betsuur erg waardevolle inzichten op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners