De vijver van het Stadspark. © Jan Van der Perre

Natuurpunt vraagt aparte moeraszone in vijver van Stadspark: “Het ideale scenario om ander leven te stimuleren”

Antwerpen -

Natuurorganisatie Natuurpunt heeft bij district Antwerpen de vraag ingediend om een aparte moeraszone te voorzien in de vijver van het Stadspark. De natuurlijke biotoop is er namelijk verstoord door goudvissen. Die worden vrijgelaten tijdens het Joodse feest Rosj Hasjana en eten alles op wat ze tegenkomen. Hoewel het probleem momenteel niet al te groot is, stelt Natuurpunt de vraag om de problematiek in de toekomst de vermijden en zo de biodiversiteit in de vijver opnieuw te stimuleren.

Op de eerste dag van Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar, werpen leden uit de Joodse gemeenschap symbolisch hun zonden in stromend water. In het Antwerpse Stadspark zetten ze daarvoor eerst massaal goudvissen uit omdat het water leven moet bevatten. “En dat is een bijzonder groot probleem”, vertelt Koen Van Keer (53), voorzitter van Natuurpunt Antwerpen.

“Door massaal goudvissen uit te zetten, raakt het evenwicht in de vijver volledig verstoort. De vissoort eet werkelijk alles op wat hij tegenkomt. En dat is een ramp, want zo krijg je een vijver die volzit met goudvissen. Let wel, op dit moment is het probleem niet aanzienlijk, maar twee jaar geleden was het extreem. Om dergelijke scenario’s in de toekomst te vermijden, pleiten we nu voor een aparte moeraszone.”

Schuilplaats voor larven en amfibieën

Volgens Van Keer is dat het ideale scenario om de biodiversiteit in de vijver te stimuleren. “Het is een zone waar onder meer insectenlarven en amfibieën zich veel beter kunnen verschuilen: het water is er ondiep en warmer en vissen kunnen er niet komen. Het is met andere woorden de geschikte plaats om ander leven mogelijk te maken. En dat is precies het effect dat we teweeg willen brengen.”

“Daarnaast zou het fijn zijn als we de joodse gemeenschap ervan kunnen overtuigen om bijvoorbeeld snoek te gebruiken in plaats van goudvissen. Dat is een rover die, in tegenstelling tot de goudvis, regulerend werkt”, gaat Van Keer verder. “Maar dat overleg is er nog niet geweest.”

Volgens Van Keer is de vijver er momenteel goed aan toe. © Jan Van der Perre

“Momenteel is de vijver er best goed aan toe, maar het is wel de bedoeling dat het waterpeil gaat stijgen. Dan is het belangrijk dat we die ondiepe zone hebben. Vroeger was er een eilandje, en als je het water nu stijgt, gaat de hogere zone die nu droog ligt, op een bepaald moment onder water komen. Het is de bedoeling dat het water er ongeveer dertig centimeter diep is, en het peil stabiel blijft.”

Waardevol voor stad

“Als we willen dat de vijver nog waarde heeft voor de natuur in onze stad, is het belangrijk dat de biodiversiteit er duurzaam herstelt. Hij heeft trouwens een enorm potentieel. Zo zijn er zeldzame waterplanten die door de goudvissen nooit de kans krijgen om zich te ontwikkelen.”

Het district Antwerpen, dat het Stadspark de komende jaren helemaal gaat vernieuwen, reageert volgens Van Keer voorlopig informeel. “We zoeken naar een compromis die goed is voor de natuur en waarbij niemand zich tekortgedaan voelt. De intentie is er, maar het is nog geen gewonnen spel”, besluit Van Keer. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners