Koningin Camilla tijdens de receptie.  ©  AP

Hofdame van Britse koningin neemt ontslag na haar “onaanvaardbare opmerkingen” tegenover zwarte gast op receptie

Lady Susan Hussey, een hofdame van koningin Camilla, heeft haar excuses aangeboden en een stap terug gezet uit haar functie binnen Buckingham Palace nadat ze “onaanvaardbare opmerkingen” had gemaakt tegenover een zwarte gast op een receptie van koningin Camilla. Dat schrijft onder meer de BBC.

Bron: BBC

Het was Ngozi Fulani, oprichtster van een organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld ondersteunt, die tijdens het evenement verschillende ongepaste vragen kreeg van een paleismedewerker. Die medewerkster vroeg haar waar ze vandaan kwam. De vrouw antwoordde dat de organisatie gevestigd is in Hackney. Daarop zei de medewerker: “Nee, uit welk deel van Afrika kom je?” Dat schrijft BBC.

Fulani reageerde daarop: “Ik weet het niet, ze hebben geen gegevens achtergelaten.” Waarop de paleismedewerker antwoordde: “Je moet weten waar je vandaan komt, ik heb een tijd in Frankrijk doorgebracht. Waar komt u vandaan?” De vrouw reageerde dat ze Brits is, maar de medewerker bleef de vraag herhalen. “Nee, maar welke nationaliteit heeft u?” Fulani reageerde: “Ik ben hier geboren en ben Brits.” De medewerker nogmaals: “Nee, maar waar komt u echt vandaan, waar komen uw mensen vandaan?” Ooggetuige Mandu Reid, leider van de Women’s Equality Party, bevestigde het verhaal van Fulani. Volgens haar moet de vrouw excuses krijgen en de medewerker de nodige training.

Tegen het Brits dagblad The Mirror zei Fulani: “Het was langdurig racisme. Het was als een verhoor. Het ging niet om een paar seconden, maar om een samenspel van meerdere minuten. Het voelde, als drie zwarte vrouwen, dat we indringers waren, dat we niet welkom of geaccepteerd waren als Britten.”

Hofdame koningin Camilla

Later op de dag maakte de Britse krant de Daily Mail bekend dat de bewuste paleismedewerkster Lady Susan Hussey (83) is. Zij is hofdame van koningin Camilla en ook de meter van prins William. Een woordvoerder van prins William zei dat het “echt teleurstellend” is om te horen over de ervaringen van een gast in Buckingham Palace, en voegde eraan toe: “Racisme hoort niet thuis in onze samenleving, deze opmerkingen waren onaanvaardbaar en het is terecht dat de betrokkene is opgestapt”.

Buckingham Palace reageerde op het incident: “Wij nemen dit incident uiterst serieus en hebben onmiddellijk een onderzoek ingesteld om alle details vast te stellen. In dit geval zijn er onaanvaardbare en zeer betreurenswaardige opmerkingen gemaakt. We hebben contact opgenomen met Ngozi Fulani over deze zaak en nodigen haar uit om alle elementen van haar ervaring persoonlijk te bespreken als ze dat wenst”, meldt het paleis.

“In de tussentijd wil de betrokkene haar oprechte excuses aanbieden voor het leed dat zij heeft veroorzaakt en heeft zij zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken uit haar erefunctie. Alle leden van het (koninklijke, red.) huishouden worden herinnerd aan het beleid inzake diversiteit en inclusiviteit dat zij te allen tijde moeten handhaven.”

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER