© ATV

Mobiele teams ingezet om tekorten in stedelijke kinderopvang op te vangen

Antwerpen -

De stad zet voortaan een mobiel team van kinderbegeleiders in om tekorten in de stedelijke kinderopvang op te vangen. “Zij zullen de gaten dichten wanneer mensen wegvallen”, zegt schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Op dit moment zijn zo al acht begeleiders ingezet. De komende dagen wordt dat aantal uitgebreid naar twintig.”

Jan Stassijns

LEES OOK. 1 op de 4 begeleiders in stedelijke kinderopvang zit ziek thuis, stad vraagt ouders om kind thuis te laten

Het ziekteverzuim in de stedelijke kinderopvang schommelt nog steeds tussen de 20 en 22%. Dat zet de stad Antwerpen aan om maatregelen te nemen.

Sinds eind oktober verliezen ouders geen respijtdagen, en moeten ze dus niet betalen, als ze hun kind thuis houden. Dat aanbod gold aanvankelijk tot 11 november, maar is verlengd tot aan de kerstvakantie. Er is ook versneld werk gemaakt van nieuwe aanwervingen, waarbij acht kinderbegeleiders in dienst zijn genomen.

Omdat het ziekteverzuim zo hoog blijft, maakt de stad nu werk van mobiele teams. Een twintigtal begeleiders wordt zo flexibel ingezet in de veertien stedelijke kinderopvanginitiatieven waar de nood het hoogst is. “Zij zullen de gaten dichten wanneer mensen wegvallen”, zegt schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Op dit moment zijn er zo al acht ingezet. De komende dagen wordt dat aantal uitgebreid naar twintig. Op termijn hopen we te landen op een mobiel team van 25 mensen.”

Intussen is ook de selectieprocedure voor de aanwerving van nieuwe mensen afgerond. Negen mensen worden zo aangenomen en zullen ingezet worden in het mobiel team. “Daarnaast hebben we nu twintig mensen op onze wervingsreserve staan voor als we snel nieuwe mensen moeten aanwerven”, zegt Ait Daoud.

Ait Daoud benadrukt wel dat het voor de kinderopvang erg moeilijk blijft om overal voldoende begeleiders in te zetten. “20% van de zowat vierhonderd stedelijke begeleiders zit ziek thuis”, zegt ze. “Dat blijft bijzonder veel, maar met de mobiele teams hopen we de druk toch te verlichten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV