Hanne (links) en Joke (rechts) werken als orthomoleculair therapeut en zijn allebei mama van drie jonge kinderen. © Yasmin Van Baelen

Jonge mama’s geven voedingsadvies in boek ‘Blije buikjes’: “Goede darmflora maakt je kind gelukkig en gezond”

RETIE, MEERHOUT -

“Een goede darmflora is superbelangrijk voor de gezondheid en het geluk van je kind: nu én op latere leeftijd.” Dat zeggen Hanne Mariën (33) uit Meerhout en Joke Vanherck (34) uit Retie in hun boek ‘Blije buikjes’, een praktische voedingsgids voor ouders van jonge kinderen.

Eddy Meulemans

Hanne en Joke zijn allebei mama van drie jonge kinderen en werken beiden als orthomoleculair therapeut. Hun therapie zet vooral in op een gezonde levensstijl en gezonde voeding, eventueel aangevuld met natuurlijke voedingssupplementen. In hun boek Blije buikjes leggen ze uit dat kinderen pas echt gelukkig en blij kunnen zijn als het ook in hun buikje goed zit. “Via praktische achtergrondinformatie, tips en recepten leer je welke voedingsstoffen essentieel zijn voor je kind en welke juist niet”, zeggen de auteurs.

Sterke darmen

Volgens Hanne en Joke is een goede darmflora de basis van alles. “Je darmen zijn je eerste verdedigingslinie”, zeggen de twee jonge mama’s. “Als je darmwand voldoende sterk is, werkt je spijsvertering goed en kun je alle noodzakelijke voedingsstoffen goed opnemen zonder dat je er krampen van krijgt of allergische reacties ontwikkelt.”

Hoe je je darmen sterk kunt maken? “Vooral door gevarieerd en gezond te eten. Ook kleine aanpassingen in je levensgewoonten kunnen daarbij helpen, bij voorbeeld door gerichte ademhalingsoefeningen te doen. Ook probiotica als supplement kunnen de darmflora bevorderen.”

“Gezonde vetten zijn héél belangrijk: vooral voor de hersenontwikkeling van een kind, maar ook voor het opbouwen van je immuniteit”, zeggen Hanne en Joke. © Yasmin Van Baelen

Hanne en Joke stappen ook af van de klassieke denkwijze dat alle suikers en vetten slecht zijn. “Vooral gezonde vetten, uit zalm of andere vette vis, zijn héél belangrijk”, onderstrepen ze. “In de eerste plaats voor de hersenontwikkeling van het kind, maar ook voor het opbouwen van je immuniteit. Door van kindsbeen goede eet- en levensgewoonten aan te nemen, bouw je een duurzame weerstand op tegen allergieën en andere chronische klachten. Dit neem je mee voor de rest van je leven.”

Bewerkte voeding

Ongezonde vetten zijn te vermijden. “Bijna alle bewerkte voeding en snacks voor kinderen bevatten te veel ongezonde vetten, van chocopasta tot charcuterie en koeken. ‘Gezond variëren’ is de sleutel: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, granen en volkoren producten om zo genoeg vezels, goede vetten en koolhydraten binnen te krijgen, en vlees, vis, eieren en tofu om je eiwitgehalte op peil te houden.”

Dat gezonde voeding het ultieme fundament van een gezond lichaam en een gezonde geest is, zien Hanne en Joke dagelijks in hun praktijk. “Als we patiëntjes over de vloer krijgen met eczeem, chronische klachten over krampen in de buik, moeilijke spijsvertering, allergieën en intoleranties voor koemelk of gluten, zien we vaak dat deze kinderen inderdaad minder gezond en minder gevarieerd eten.”

Groentepannenkoeken

In Blije buikjes staan ook tal van kant-en-klare recepten voor kinderen van alle leeftijden, waaronder ook enkele eenvoudige alternatieven voor de klassieke boterham met choco of confituur als ontbijt: van havermout met kwark, bessen en granola tot groentepannenkoeken en bananenbrood.

Blije buikjes is uitgegeven bij Uitgeverij Panta Rhei, telt 192 pagina’s en kost 19,95 euro. Het boek is onder meer te koop bij Standaard Boekhandel en Fnac, maar ook bij Hanne en Joke in de praktijk: Balans Retie in Pontfort in Retie en Praktijk Bioresonantie in de Kortestraat in Meerhout.

www.balansretie.be

www.praktijkbioresonantie.be

Het boek ‘Blije buikjes’ wordt door de uitgever aangeprezen als een praktische voedingsgids voor ouders van jonge kinderen. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners