“Dit beleid is vooral geïnteresseerd om de burger te pakken en te snappen”, zegt N-VA-fractieleider Marc Hendrickx. © Joris Herregods

N-VA uit kritiek op 2,5 miljoen euro aan snelheidsboetes deze zomer: “Automobilist voelt zich opgejaagd wild”

Mechelen -

Marc Hendrickx, fractieleider voor N-VA, uit kritiek op het beleid rond de snelheidscontroles in Mechelen. Uit cijfers die hij opvroeg, blijkt dat de politie afgelopen zomer voor 2,5 miljoen euro aan snelheidsboetes heeft uitgeschreven. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) is het niet eens met de kritiek.

Sven Van Haezendonck

In de maanden juni, juli en augustus heeft de politie Mechelen-Willebroek in totaal 41.538 processen-verbaal opgesteld voor snelheidsovertredingen. Alles samen gaat dat over een bedrag van 2,5 miljoen euro. Al kan de politie niet zeggen hoeveel er effectief tot een boete hebben geleid. Ze benadrukt ook dat de reëel gemeten snelheid altijd met zes kilometer per uur wordt verminderd.

Marc Hendrickx trekt er zijn conclusies uit. “Dit beleid is vooral geïnteresseerd om de burger te pakken en te snappen: net wanneer die de zone 30 of 50 binnenrijdt, al dan niet met in afvalcontainers verstopte flitstoestellen. Dan beseft die burger dat dit allemaal erg weinig met veiligheid te maken heeft”, zegt hij.

“Draagvlak zal verkleinen”

Het oppositielid verwijst daarbij naar het hoge aantal boetes in drie maanden tijd. “90% van die boetes wordt gegeven voor zeer kleine snelheidsovertredingen. Dat aantal is abnormaal hoog en zal het draagvlak verkleinen”, stelt Hendrickx. Het gemeenteraadslid haalt het recente incident aan, waarbij onbekenden voor de ogen van de politie een flitsvuilnisbak in de Leuvense Vaart kieperden.

LEES OOK. Mannen gooien flitsvuilnisbak in Leuvense Vaart: daders kunnen ontkomen

“Dit is vermoedelijk de voorbode van wat nog komen gaat. De automobilist voelt zich in Mechelen opgejaagd wild. Ik keur de actie niet goed, maar ik begrijp wel dat mensen zich op den duur aan zo’n reacties wagen”, legt Marc Hendrickx uit.

Het stadsbestuur is niet van plan om de koers te wijzigen. “De minister van Mobiliteit, de provinciegouverneur, tal van politierechters en veel specialisten verkondigen eensgezind dat de pakkans nog veel te klein is”, reageert Mechels burgemeester Alexander Vandermissen (Vld-Groen-m+). “Andere politiezones zouden het voorbeeld van Mechelen beter volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen