De Mechelse gevangenis. © Joris Herregods

Gedetineerde bedreigt en bespuwt cipier: 1 jaar cel gevorderd

Mechelen -

Een man die in april van vorig jaar in de Mechelse gevangenis zat hangt 1 jaar cel boven het hoofd. Hij had een cipier met de dood bedreigd en had hem ook – in volle coronacrisis – bespuwd.

Theo Derkinderen

De beklaagde Y.E. daagde woensdag niet op voor zijn proces. Nochtans ging het om ernstige feiten. Op 10 april 2021 was het de zogenaamde douchedag in de gevangenis en kregen de gevangenen de kans om een douche te nemen. “Ook aan meneer Y.E. werd gevraagd of hij een douche wou nemen. Hij weigerde tot vier keer. Uiteindelijk zei hij toch te willen douchen, maar kreeg toen te horen dat het niet meer ging. Daarop begon hij urenlang te schelden en beslisten de cipiers toch dat Y.E. onder de douchte mocht”, reconstrueerde de openbare aanklager de feiten.

“Eenmaal in de douche riep hij naar een cipier, die in een bureau aanwezig was, dat hij hem zou vermoorden, net als zijn familie. Er werd ook gespuwd. Toen de cipier in kwestie dichterbij kwam om de man duidelijk te maken dat hij zich kalm moest houden, werd er tot twee keer toe in diens gezicht gespuwd. Corona, corona. Sterf, sterf voegde de gedetineerde eraan toe.”

Mentale klap

“De gevolgen voor de cipier waren toch wel zwaar. Het incident speelde zich in volle coronacrisis af. Op een moment dat het virus ook in de gevangenissen circuleerde. Mijn cliënt heeft zeven dagen lang een zelftest moeten doen en kon in die periode ook geen contact hebben met zijn familie of vrienden. Hij heeft ook mentaal een klap gekregen door het incident”, zei de advocate van de cipier. Die stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van 1.000 euro.

De rechter velt op 21 december een vonnis in de zaak. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen