© RTV

Spontane staking bij Decathlon Willebroek: “Directie toont geen respect”

Willebroek -

In het logistieke depot van sportwinkelketen Decathlon in Willebroek brak woensdagochtend een spontane staking uit. Stakingspiketten blokkeren de toegang voor het personeel en de laad- en loskades. Aanleiding voor de staking is volgens de vakbonden de onrespectvolle houding van de directie ten opzichte van de werknemers.

Ward Bosmans

In het centrale magazijn in Willebroek werken ongeveer vierhonderd mensen. De ochtendploeg, bestaande uit een honderdtal medewerkers, legde woensdagochtend spontaan het werk neer. Een vijftigtal van hen vormden een stakingspiket aan de poorten van het bedrijf. Werkwilligen werden doorgelaten, maar de laad- en loskades werden volledig geblokkeerd.

Volgens Deniz Agbaba, vakbondssecretaris voor BBTK-ABVV van de sector Handel, zijn er al langer problemen in het depot in Willebroek. “Er is een enorme werkdruk en de mensen worden hier onrespectvol behandeld. Bovendien werd er door de directie eenzijdig een eindejaarspremie van 5% ingehouden. Dinsdag was er een incident met een van de medewerkers dat voor de druppel zorgde die de emmer deed overlopen”, zegt Agbaba.

Beschuldiging van diefstal

“De directie weigerde om hierover in gesprek te gaan. De vakbondsafgevaardigden hebben dinsdag nog een spontane staking kunnen tegenhouden, maar toen de directie bleef weigeren om aan tafel te gaan zitten werd woensdag het werk neergelegd. Hoe lang de staking gaat duren? Zolang de directie ons weigert te woord te staan, zullen er piketten blijven staan.”

De problemen bij Decathlon slepen al langer aan. © Ward Bosmans

Volgens Erika Lambert van ACV Puls werd er dinsdag een personeelslid beschuldigd van diefstal. “De directie heeft dat op een zeer onbeschofte manier gedaan zonder de procedure te volgen en zonder in dialoog te gaan. De personeelsafvaardiging is nochtans een wettelijk orgaan voor sociaal overleg. Helaas stellen we vast dat Decathlon die procedures niet volgt. Met deze spontane stakingsactie willen we een sterk signaal geven aan de directie”, klinkt het.

Menswaardig beleid

“We willen een menswaardig beleid. Als mogen het werk hervat wordt, zouden we graag een andere houding zien van de hiërarchie in de dagelijkse omgang met de medewerkers. We wachten tot de directie ons uitnodigt voor een gesprek. Voorlopig is dat nog niet gebeurd en hebben ze enkel een deurwaarder langsgestuurd. Structureel verwachten we dat ook het Ministerie van Werk Decathlon op zijn verantwoordelijkheid wijst inzake het wettelijk overleg met de werknemersafgevaardigden. Dat is al meermaals gemeld, maar er is nog steeds geen gevolg aan gegeven.”

De staking zou een impact kunnen hebben op de leveringen aan de Decathlonwinkels in onze regio. Die zullen volgens de afgevaardigden van de drie vakbonden zeker niet meer gebeuren op woensdag. De directie van Decathlon was woensdag niet bereikbaar voor een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners