© ATV

Rusthuisverkrachter riskeert 10 jaar cel: “Enorme impact op familie en omgeving slachtoffer”

Het parket heeft een gevangenisstraf van tien jaar gevorderd tegen Kris M. uit Lier. Hij verkrachtte in de zomer een 89-jarige bewoonster van woonzorgcentrum Zonnestraal in Lint.

Sam Reyntjens

De feiten dateren van 27 juli. De 36-jarige Kris M. uit Lier drong woonzorgcentrum Zonnestraal op de Liersesteenweg in Lint binnen en verkrachtte er een 89-jarige bewoonster. De man sloeg op de vlucht, maar kon kort na de feiten worden opgepakt. Bij zijn arrestatie was M. zwaar onder invloed van verdovende middelen en beweerde hij zich niets van de feiten te herinneren.

LEES OOK. Dertiger aangehouden voor verkrachting bewoonster (89) in Lints woonzorgcentrum: “Er heerst volledige verslagenheid”

Sinds de verkrachting zit Kris M. in de cel, woensdag kwam zijn zaak voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Op vraag van de advocaat van het slachtoffer werd het proces relatief snel na de feiten aangevat. Het 89-jarige slachtoffer heeft een euthanasieaanvraag ingediend. “Als ze weet dat de dader zijn straf heeft gekregen, kan ze afscheid nemen”, zei haar advocaat Walter Damen vorige week tijdens een inleidingszitting. De euthanasie staat gepland voor 12 december. Advocaat Damen, die verschillende burgerlijke partijen bijstaat, probeerde tijdens de zitting een beeld te schetsen van het slachtoffer. Hij legde uit hoe moeilijk het voor de vrouw is om zo haar levenseinde te doorstaan.

LEES OOK. Slachtoffer rusthuisverkrachter krijgt sneller proces na euthanasieaanvraag

Damen stelde zich veel vragen bij de feiten. “De dader kende zijn slachtoffer, hij ging met haar familie op vakantie. Hij geraakte het rusthuis binnen met een rolstoelgebruiker en ging naar haar kamer, de laatste op de gang. Hij barricadeerde de deur. Was dit een doelbewust slachtoffer omdat hij haar kende?” Damen vertelde dat Kris M. na de feiten langs de tuin vluchtte en naar een ijssalon ging. “Ik veronderstel om een crème glace te eten?” Tijdens een psychiatrisch onderzoek ontkende Kris M. de verkrachting niet maar hij stelde zich niets meer te herinneren.

LEES OOK. Rusthuizen herbekijken beveiliging na verkrachting en brandstichting, “maar iemand met slechte bedoelingen zal altijd binnenraken”

Het parket vorderde tien jaar cel voor Kris M. “De feiten zijn bijzonder ernstig en hebben een grote impact op het leven van het slachtoffer en haar omgeving”, zei de aanklaagster.

Kris M. herinnert zich nog steeds niet veel van wat er gebeurd is. Hij zei wel veel spijt te hebben en niet doelbewust zijn slachtoffer te hebben uitgekozen. Zijn advocaat, mr. Xavier Potvin, vroeg een straf met probatievoorwaarden zodat M. zich kan laten begeleiden voor zijn alcohol- en cocaïneprobleem.

De rechtbank doet uitspraak op 7 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen