Ann Vyvey en Diederik Beele aan de portierswoning van de voormalige stedelijke bibliotheek. ©  Dirk Vertommen

Mechels koppel opent gastenkamers en horeca in portierswoning: “De dakmoestuin trekt ons enorm aan”

Mechelen -

De historische portierswoning van de voormalige stedelijke bibliotheek in Mechelen gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Diederik Beele (57) en Ann Vyvey (57), een ondernemend Mechels koppel, vormt het gebouw om tot gastenkamers met een kleinschalig alternatief horecaconcept. De dakmoestuin van het woonproject Portier 51 speelt daarin een cruciale rol.

Sven Van Haezendonck

De oude bibliotheek in de Moensstraat ruimt plaats voor een woonproject. Een jaar geleden ging de Gentse projectontwikkelaar CAAAP op zoek naar kopers voor de zestien appartementen, zes stadswoningen én de historische portierswoning. Daarvoor gingen de ontwikkelaar en de stad op zoek naar een uitbater met een hart voor circulair ondernemen en bij uitbreiding een passie voor stadslandbouw.

LEES OOK. Nieuw woonproject op site oude bibliotheek: “75% gebouwen hergebruiken we”

Kers op de taart van het lokaal en buurtversterkend project is een dakmoestuin met “fenomenaal zicht” op de binnenstad. Samen met PAKT, bekend van de dakboerderij in ’t Groen Kwartier in Antwerpen, schreef CAAAP een kandidatuur uit. Dat moet (eetbaar) groen in de stad mee stimuleren en buurtbewoners samenbrengen. De oproep naar kandidaten bleek een succes.

Liefde voor tuinieren

Het winnend voorstel kwam uiteindelijk van Diederik Beele en zijn echtgenote Ann Vyvey. Zij zijn in Mechelen geen onbekenden. Al sinds 2005 baten ze in de Onze-Lieve-Vrouwestraat hun B&B ‘Dusk till dawn’ uit. Diederik is ook een van de oprichters en bezielers van de Culinaire Wandelingen in de stad.

“Ik hou heel erg van de oude gebouwen in onze stad en dat is ook wat me aanspreekt in de portierswoning. De dakmoestuin in het project trekt ons enorm aan. Oud en nieuw gaan mooi samen in het project op de site van de oude bibliotheek”, vertelt Diederik.

De toekomstige dakmoestuin van Portier 51 biedt een indrukwekkend uitzicht over de binnenstad. ©  CAAAP

LEES OOK. Mechelse stadswijk Keerdok: 195 bewoners verwarmen zonder gas

Binnen dit nieuwe concept wil hij zijn passie voor architectuur en design en zijn liefde voor (moes)tuinieren en lekker eten samenbrengen in een samenhangend geheel. Het plan is om de site om te vormen tot een multifunctionele ontmoetingsplek waar ecologie, circulariteit en gezonde voeding een hoofdrol spelen.

Op de dakmoestuin zullen groenten en fruit biologisch worden geteeld. Hij zal ook publiek toegankelijk zijn voor informatieve en culinaire rondleidingen, maar ook voor workshops en activiteiten voor de buurt. In de portierswoning worden twee gastenkamers ingericht. Op de benedenverdieping is er ruimte voor een kleinschalig alternatief horecaconcept. “Het is onze bedoeling om voornamelijk te werken met ingrediënten van de dakmoestuin”, zegt Diederik.

Hergebruik materialen

De open ruimte voor het gebouw gaat dienstdoen als terras. Bij de herinrichting van het gebouw wordt de oorspronkelijke indeling zo veel mogelijk bewaard. Er wordt maximaal ingezet op hergebruik van bestaande materialen. “We zijn nogal tegen verspilling. Architectuur moet een lange levensduur hebben. Ook wat we vandaag bouwen, moet over honderd jaar erfgoed kunnen zijn”, legt Diederik uit.

Op de site van de voormalige bibliotheek wordt een nieuw woonproject gerealiseerd. ©  Dirk Vertommen

Zo past de herbestemming in het circulaire verhaal van de site. De werkzaamheden aan de portierswoning moeten eind 2023 van start gaan. Als alles vlot loopt, opent de nieuwe ontmoetingsplek in het voorjaar van 2025 de deuren.

“We zijn tevreden dat er voor de portierswoning een uitbater gevonden is die meegaat in het duurzame verhaal en voor dynamiek zorgt. Diederik en Ann hebben een warm hart voor de stad Mechelen en ze hebben al verschillende mooie initiatieven op hun palmares”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen