Comedian Jasper Posson: “Grappig zijn op een podium, dat zal wel niet zo moeilijk zijn, dacht ik, maar gaandeweg bleek het tegendeel.” ©  Geert Van de Velde

Moppenschrijver ‘De Slimste Mens’ bedenkt nu humor voor eigen show in Arenberg

Antwerpen -

Het gezicht achter de grappen van Erik Van Looy in De Slimste Mens Ter Wereld is Jasper Posson (37). Eerder deed de Antwerpse komiek al voorprogramma’s voor onder andere Alex Agnew, Philippe Geubels, Wouter Deprez en Michael Van Peel. Met Vastbenoemd staat de voormalige ambtenaar morgen met een eigen show in de Arenbergschouwburg.

Ilse Dewever

Een job als ambtenaar lijkt voor velen ideaal. Een leven lang werk, altijd doorbetaald. Jasper Posson werkte vier jaar als programmator in het cultureel centrum van Brecht. Vastbenoemd, maar de functie deed hem dromen van meer. “Door in het culturele veld te staan en comedians bezig te zien in de zaal groeide de goesting om het zelf ook eens te proberen. Grappig zijn op een podium, dat zal wel niet zo moeilijk zijn, dacht ik, maar gaandeweg bleek het tegendeel. Er stroomt veel water door de zee vooraleer je acht minuten comedy op punt krijgt.”

©  RR

Jasper Posson zette zijn eerste stappen als comedian in 2014. “Zoals velen die met comedy beginnen, volgde ik op zondagmiddag workshops in het Antwerps comedycafé The Joker. In het begin zoek je hard naar een eigen stem en kweek je ervaring door bijvoorbeeld open mics af te schuimen. Toen ik in 2017 de Lunatic Comedy Award won, kwam alles in een stroomversnelling, zeker toen ik in 2018 finalist werd van Humo’s Comedy Cup. De grote zaaltournee die daarmee gepaard ging, voelde als een opstapje naar een eigen show.”

Corona

Voor Vastbenoemd deed Posson aanvankelijk vooral inspiratie op in zijn werkomgeving, maar stilaan slopen ook zijn relationele en dagelijkse leven erin. “De show was voorbestemd om in première te gaan in het najaar van 2020, maar door corona ging alles op slot en is Vastbenoemd twee keer uitgesteld. De afgelopen twee jaar kwam er ook nieuw materiaal uit mijn pen. Onbewust heeft corona een extra drive gegeven aan de show. Twee weken nadat ik ontslag had genomen als ambtenaar, ging de lockdown in. Een hele tijd leek het of ik mijn comedydroom kon opbergen. Door die ervaring zoomt de show nu eerder in op de keuze die je als volwassene maakt. Ga je voor de job met het meeste geld, of voor werk waar je gelukkig van wordt?”

©  RR

Zoals veel van zijn collega’s, heeft Jasper Posson dus twee jaar niet kunnen toeren. Maar stilgezeten heeft hij in die periode geenszins. “Als freelancer schrijf ik ook mee aan tv-programma’s. Momenteel werk ik aan teksten voor Vrede op aarde met Sven De Leijer, dat nu wordt opgenomen om tijdens de kerstvakantie uitgezonden te worden. Ik heb ook meegewerkt aan diverse programma’s van Philippe Geubels, met wie ik volgend jaar als support act op tournee ga. Bij een programma als Taboe ziet de kijker enkel de opname in de Arenberg, maar aan elke aflevering zijn telkens een handvol try-outs aan voorafgegaan om uit te testen welke grappen aanslaan.”

Als het om humor op tv gaat, gooit De Slimste Mens Ter Wereld hoge ogen. Ook daarin heeft Jasper Posson zijn aandeel. Of het niet steekt als zo’n presentator of jurylid dan applaus oogst met jouw grap? “Nee, zoiets weet je vooraf. Bovendien schrijf je materiaal voor een welbepaald persoon, die het dan ook nog eens op zijn eigen manier brengt. Met sommige moppen die ik bijvoorbeeld voor Jeroom schrijf, zou ik zelf als komiek niets kunnen aanvangen. Als een grap die ik voor een ander heb geschreven goed uitpakt, kan ik daar zelf ook mee lachen.”

Zou Jasper een aanbod om weer vastbenoemd te zijn vandaag afslaan? “Zeker en vast, dit leven bevalt me beter. Als zelfstandige moet je dan wel zelf op zoek gaan naar bevredigende projecten, maar het is alleszins leuker om je eigen baas te zijn. Opnieuw elke dag dezelfde job uitvoeren zou aanvoelen als een stap terug. En daarnaast, los van het feit dat ik lang niet heb kunnen optreden, is comedy doen veel leuker dan aan een bureau te zitten.”

Première ‘Vastbenoemd’ op 2/12 in Arenberg, daarna o.m. 21/4 in Rumst, 29/4 in Wilrijk, 12/5 in Deurne en 27/5 in Wuustwezel. www.jasperposson.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners