Yasmia Setta zou per ongeluk een stem hebben uitgebracht voor haar afwezige collega Imade Annouri in de gemeenteraad. © Dirk Kerstens

Groen verontschuldigt zich voor stemfraude in gemeenteraad

Antwerpen -

Antwerps Groen-gemeenteraadslid Yasmia Setta stemde niet alleen zelf in de gemeenteraad, maar ook voor haar afwezige collega Imade Annouri (Groen). Dit is stemfraude. Volgens Groen-fractieleider Ilse van Dienderen was dit per ongeluk, maar de partij zal wel haar excuses overmaken aan de burgemeester en de algemeen directeur.

Sacha Van Wiele

Setta diende maandagavond in de gemeenteraad een motie in waarin werd gevraagd om het verbod af te schaffen op het dragen van levensbeschouwelijke tekens voor leerkrachten en leerlingen in opleiding in het stedelijk onderwijs. Groen vroeg om een hoofdelijke stemming, dus niet per fractie, hoewel door het late uur de banken van de oppositie al zwaar waren uitgedund. De kans dat er een meerderheid voor zou zijn, was onbestaande. Deze stemming is ook openbaar. De motie werd dan ook afgewezen met dertig stemmen tegen en zes voor.

Alleen bleek al snel dat er bij de voorstemmen iets niet te klopte. Eén van die stemmen was uitgebracht door Imade Annouri. Hij was echter om 21.30u al naar huis vertrokken om bij zijn zieke dochter te zijn en de stemming over deze motie in de gemeenteraad was pas om 23.30u.

“Ik vernam van de stedelijke diensten dat blijkbaar iemand in de gemeenteraad voor mij had gestemd”, zegt Annouri. “Iemand van mijn collega’s was iets te enthousiast, maar dit mag niet. Ik heb dan ook deze zogezegde stem van mij laten annuleren.”

Eventuele gevolgen

Die collega was gemeenteraadslid Setta. De eventuele gevolgen van deze stemfraude wordt nu ambtelijk onderzocht. Antwerps Groen-fractieleider Ilse van Dienderen gaat namens de fractie excuses overmaken aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de algemeen directeur van de stad Antwerpen.

“Ik ga er vanuit dat Yasmia Setta per ongeluk een stem uitbracht op de stemapplicatie van Annouri”, zegt Van Dienderen. “Er waren op het moment van de stemming problemen met deze applicatie. Het was een nogal warrig gedoe. Setta zag dat de stemapp van haar buur Annouri op de raadsbanken nog open stond. Ze heeft dus een stem uitgebracht op de app om te testen, maar ging er niet vanuit dat die stem ook zou worden geregistreerd omdat Annouri niet meer aanwezig was. Nu blijkt dat deze stem wel werd geregistreerd.”

Ook opmerkelijk bij deze stemming is dat N-VA-gemeenteraadslid Sevilay Altintas zich had onthouden. Haar partijgenoten in de fractie stemden tegen deze motie. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners