De Antwerpse gemeenteraad op ’t Schoon Verdiep in het stadhuis © Joris Herregods 

Studenten werd toegang tot gemeenteraad ontzegd, is de openbaarheid van bestuur hiermee geschonden?

Antwerpen -

Aan de ingang van het Antwerpse stadhuis is maandagavond wat opschudding ontstaan tijdens de gemeenteraad. Enkele jongeren werd de toegang tot het stadhuis ontzegd door de politie. Is daarbij de openbaarheid van bestuur geschonden? “De politie kan om de veiligheid en de goede werking van de gemeenteraad te bewaken en de toegang weigeren of afnemen”, klinkt het bij Agentschap Binnenlands Bestuur dat verder geen uitspraken doet over de situatie van maandagavond.

Jan Stassijns

Op de Antwerpse gemeenteraad maandagavond stond de begroting, en dus ook de besparingen, op de agenda. Daarom verzamelden ook heel wat actievoerders uit de sociale, culturele en jeugdsector rond het stadhuis om daar tegen te protesteren.

Tijdens de gemeenteraad ontstond er even opschudding, toen een aantal burgers de toegang tot het stadhuis werd ontzegd door de aanwezige politieagenten. Volgens Tibbe Walckiers, één van de trekkers van het kunststudentenprotest For Future is dat niet correct. “De politie doet zijn werk natuurlijk, maar wie heeft dat opgelegd”, vraagt hij zich af. “Andere mensen die aanwezig waren op het protest mochten wel naar binnen. De jonge mensen niet, behalve vier mensen van For Future. Volgens de politie was er geen plaats meer in de publiekszaal, wat niet klopte. Er waren ook andere burgers, ook jongeren, aanwezig die de raad wilden volgen en dat is hun democratisch recht.”

Openbaarheid van bestuur

Is de openbaarheid van bestuur, het recht dat eenieder heeft op openbare zittingen zoals de gemeenteraad te volgen, hiermee geschonden? Het antwoord op die vraag is ‘nee’.

“Zowel de voorzitter van de gemeenteraad als de lokale politie heeft de bevoegdheid om de veiligheid en de goede werking van de gemeenteraad te bewaken”, zegt Pieterjan Rynwalt, woordvoerder van het Agentschap Binnenlands Bestuur, die zich niet wil uitspreken over de concrete situatie van maandagavond. “Zij kunnen daarbij de toegang weigeren of afnemen, indien zij dat zo beoordelen.”

Bij de Antwerpse politie wijst woordvoerder Willem Migom op de gemaakte afspraken met de manifestanten. “Een tiental mensen van de verschillende actiegroepen hebben, zoals afgesproken, de raad mogen volgen in het stadhuis”, zegt Migom. “Dat is de standaardprocedure wanneer er betogingen zijn aangekondigd. Dan hebben de collega’s geoordeeld dat er genoeg vertegenwoordiging was. Daarom is de toegang voor anderen ontzegd. De gemeenteraad moet ordentelijk kunnen verlopen. De raad kan ook te allen tijde via livestream gevolgd worden.”

Tweede ‘incident’

Maandagavond vond ook nog een tweede ‘incident’ plaats, waarmee de vertegenwoordigers van For Future die wel in het stadhuis aanwezig waren, door de politie zijn weggeleid. Tibbe Walckiers was één van hen. “We hebben, op een heel vriendelijke manier, schepen Nabilla Ait Daoud, om een gesprek gevraagd toen ze de raadzaal verliet”, zegt Walckiers. “Een paar minuten voordien had ze nog in de gemeenteraad gezegd dat haar deur altijd open stond. Wij waren er, dus wilden we op haar aanbod ingaan. De politie werd erbij geroepen en zij hebben ons hardhandig buitengezet. Nochtans waren we al heel de avond in gesprek geweest met gemeenteraadsleden, zonder problemen.”

De politie bevestigt dat zij de studenten naar de uitgang heeft begeleid. “Om het vlotte verloop van de gemeenteraad te garanderen”, zegt politiewoordvoerder . “Voor de duidelijkheid: er zijn geen pv’s opgesteld. Het protest is rustig verlopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners