Christel helpt mensen de ware liefde te vinden © rr

Boek van Christel (61) helpt singles om de ware liefde te vinden: “Tien jaar geleden had ik dit niet kunnen schrijven, nu ben ik rijper”

Muizen -

Christel De Jonghe (61) uit Muizen (Mechelen) noemt zichzelf een multiondernemer. Een van de zaken waar ze met veel enthousiasme aan werkt is haar Dating Coaching praktijk. Met Zou je op date gaan met jezelf? brengt ze haar eerste boek uit. Het is een handleiding voor de liefde die boordevol tips staat voor singles die op date willen gaan.

Ward Bosmans

Christel is van jongs af een ondernemer. Op haar 18de had ze al een boekhandel in de Fruithoflaan in Berchem. Daarna importeerde ze beursstanden uit Zweden. Op haar 36ste werd ze weduwe. Tien jaar later vond ze met Dirk Theuns de man van haar leven. In de tweede helft van haar carrière begon ze zich steeds meer te verdiepen in de psychologische kant van het leven. In haar coachingpraktijk specialiseerde ze zich vooral in de zoektocht naar de ware liefde.

Christel heeft als datingcoach een eigen praktijk. © rr

“Ik wil singles helpen om sneller dan ik zelf deed de ware liefde te vinden. Ik heb het boek geschreven vanuit vrouwelijk oogpunt, maar mijn man, Dirk Theuns, geeft na ieder hoofdstuk zijn eigen visie over hetgeen aan bod komt”, begint Christel. Het boek is een mengeling van haar eigen verhaal, inzichten die ze kreeg tijdens opleidingen en anekdotes uit haar datingcoachingpraktijk. “Tien jaar geleden zou ik dit boek niet kunnen geschreven hebben. Je hebt een rijpere visie nodig. Ik denk dat ik ondertussen wel weet welk gedrag een kandidaat partner aantrekt of afstoot.”

Oefeningen

“Het boek is wel niet ‘vrijblijvend’”, zegt Christel zelf. “Na elk hoofdstuk staan enkele vragen of oefeningen waarin ik de lezer oproep om het antwoord te noteren in een schriftje. Het gaat over vragen als: Wat vind je écht belangrijk? Waartegen mag door de potentiële partner niet gezondigd worden? Of welke waarden wil je écht terugvinden bij je partner?”

Christel wil de mensen goesting geven om te daten. “Nu worden mensen soms moedeloos omdat het maar niet wil lukken om een partner te vinden. Dat het niet wil lukken, komt vaak omdat mensen eerst gaan kijken wie er ‘ter beschikking’ is. Dat is geen goed idee. Je moet eerst de liefde in jezelf ontdekken. Het komt erop neer dat je je ‘laat’ vinden. Stel je onbevangen op en verras je date met wie je zelf bent. Nu is het vaak zo dat men direct begint met zijn of haar rugzak uit te laden. Ik ben voorstander om eerst de inhoud te ontdekken en dan de verpakking. Maak je rugzak leeg en vul hem met de ware liefde. Ik heb Dirk online leren kennen. Voor we elkaar ontmoetten hebben we tien dagen lang gebeld en gechat. Toen we elkaar uiteindelijk zagen, hadden we het gevoel dat we alles van elkaar wisten.”

Dateable

Het boek is dan wel hoofdzakelijk bedoeld voor singles, ook mensen in een relatie kunnen er volgens Christel iets uit leren. “Je mag ook ten opzichte van je partner dateable blijven. Liefde is het allerbelangrijkste in je leven. De ware liefde vinden is er niet makkelijker op geworden. De datingapps hebben voor een revolutie gezorgd en relaties zijn veel vrijblijvender geworden. Het is niet omdat je seks met iemand hebt dat je ook een relatie hebt. Dat is een groot verschil met vroeger, toen we op dat vlak regeltjes meekregen tijdens onze opvoeding. Toen was het ‘verliefd, verloofd, getrouwd’, nu is er een enorme keuzevrijheid. Op elk moment kunnen we onze keuze herzien zonder daarop te worden afgerekend.”

Christel De Jonghe ziet haar boek Zou je op dat gaan met jezelf? als een begin. “Datingcoaching blijft nodig en ik wil in de toekomst misschien ook workshops organiseren of in boekhandels gaan spreken over dit boek.”

‘Zou je op date gaan met jezelf?’ is te bestellen via de website www.opdatemetjezelf.be of via midlifecoach@telenet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners