© RTV

Kzitermee.be bundelt 500 diensten rond preventie en zorg voor geestelijke gezondheid

Mol -

Logo Kempen heeft in samenwerking met Logo Leieland Kzitermee.be uitgewerkt. Het platform brengt vijfhonderd diensten samen die actief zijn in preventie en zorg voor geestelijke gezondheid. De leerlingen van 6 Humane Wetenschappen op Campus Sint-Jan Berchmans in Mol maakten voor het eerst kennis met het platform.

Met de tool Kzitermee.be willen Logo Kempen en de collega’s van het Zuid-West-Vlaamse Logo Leieland de drempel naar hulp rond geestelijke gezondheid verlagen. “Een op de vier Belgen voelt zich slecht in zijn of haar vel”, zeggen Evy Bens en Siel Styns van Logo Kempen. “Vaak weten mensen niet waar ze terechtkunnen voor hulp. Ook de drempel om hulp te zoeken is te hoog. Daar willen we met Kzitermee.be verandering in brengen.”

Zo brengt het platform Kzitermee.be vijfhonderd diensten en organisaties samen die werken rond preventie en zorg voor geestelijke gezondheid. Aan de hand van enkele vragen word je begeleid naar de juiste hulp. Het platform richt zich zowel op jongeren als volwassenen. “Na een paar eenvoudige vragen kom je meteen bij de juiste diensten of organisaties terecht”, vertellen Evy Bens en Siel Styns.

“Via de website kan je ook rechtstreeks contact opnemen met de organisatie en je hulpvraag stellen. Niet alleen mensen die zelf hulp nodig hebben kunnen er terecht. Ook wie bijvoorbeeld hulp wil zoeken voor iemand uit zijn of haar omgeving, kan gebruikmaken van Kzitermee.be. Professionals zoals scholen, huisartsen of gemeentediensten kunnen er info vinden over preventie en zorg voor geestelijke gezondheid.”

Dat Logo Kempen met collega’s uit Zuid-West-Vlaanderen de handen in elkaar slaat, heeft te maken met het feit dat beide Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) al een gelijkaardig initiatief hadden uitgewerkt. Logo Kempen introduceerde in 2015 al Hulpkompas.be en Logo Leieland startte in 2018 met een eerste versie van Kzitermee.be. Beide organisaties hopen dat collega’s in heel Vlaanderen het initiatief volgen.

Leerlingen Flor, Aiden en Charlotte van Campus Sint-Jan Berchmans in Mol maakten al kennis met de tool Kzitermee.be. © Tommy Maes

De tool Kzitermee.be werd dinsdagnamiddag officieel voorgesteld aan de leerlingen van het zesde jaar Humane Wetenschappen van KSOM Campus Sint-Jan Berchmans in Mol. Dat gebeurde door middel van het spel ‘Op de stoel’. Daarbij krijgen de leerlingen een aantal stellingen voorgelegd. Als de stelling voor hen van toepassing is, moeten ze gaan zitten.

De stellingen die aan bod komen, variëren van vrij lichte onderwerpen zoals ‘Heb je een oudere broer of zus?’ of ‘Draag je blauwe sokken?’ tot meer confronterende stellingen als ‘Ken je iemand die een beroep doet op psychologische hulp?’. Nadien wordt het platform Kzitermee.be toegelicht.

“Nuttig”

De leerlingen vinden Kzitermee.be een goed initiatief. “Bij het spel was het heel interessant om te zien hoe iedereen op bepaalde vragen antwoordde”, vertelt Flor Van Houtven (17). “Zo merkte ik dat vrienden bij sommige vragen toch twijfelden of ze al dan niet eerlijk zouden antwoorden. Ik snap dat wel, want er zaten heel persoonlijke vragen tussen. Het platform vind ik een heel goed initiatief, omdat je zo sneller weet waar je terechtkunt voor hulp.”

Ook Aiden Wezowski vindt het spel een leerrijke ervaring. “Je merkte soms wel dat er bij sommige stellingen werd getwijfeld over het antwoord”, zegt hij. “Van anderen had ik sommige antwoorden niet verwacht. Maar ik denk dat het spel en ook het platform heel nuttig zijn voor wie moeilijk kan praten over bepaalde problemen. Zelf ben ik heel open op dat vlak en kan er ik ook met vrienden over praten.”

Charlotte Bervoets is eveneens heel positief over het platform Kzitermee.be. “Het is voor veel mensen niet makkelijk om de juiste hulp rond geestelijke gezondheid te vinden. Deze website kan daar zeker bij helpen”, vertelt ze. “Ook het spel is boeiend. Zo merk je dat ook andere mensen met gelijkaardige problemen worstelen, ook al verwacht je dat niet van hen.”

  (Tommy Maes )

www.kzitermee.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners