Het gebouwd waarin het Wijkcentrum is gevestigd, is na 40 jaar aan renovatie toe. © Marc Wouters

Wijkcentrum Mariaburg dicht tot begin maart voor renovatiewerken

Sint-Mariaburg -

Het Wijkcentrum aan het Van de Weyngaertplein 38 wordt gerenoveerd. De verenigingen die van het centrum gebruikmaken, hebben tijdelijk elders onderdak gezocht. Eind februari, begin maart 2023 zouden ze terug naar hun vertrouwde plek kunnen.

De stad vindt het niet nodig de muur tussen het Wijkcentrum en de buur te isoleren. Wat door deze laatste ten zeerste wordt betreurd. © mawo

Het stedelijk Wijkcentrum werd op zondag 24 maart 2013 officieel geopend. Het gebouw zelf dateert van begin de jaren 80 van vorige eeuw en was bedoeld om er de wijkbibliotheek van het toen nog zelfstandige Ekeren in onder te brengen. Begin jaren 2000 besloot de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen, en dat ondanks een storm van protest, zeven wijkbibliotheken te sluiten, waaronder die in Sint-Mariaburg. Het leegstaande bibliotheekgebouw kreeg vanaf 1 januari 2012 een nieuwe bestemming. Tussen AG Vespa en de Wijkwerking Mariaburg werd toen een huurovereenkomst opgemaakt.

Dringende renovatie

Maar het gebouw is intussen zo’n 40 jaar oud en moet dringend gerenoveerd worden.

Ook geen isolatie tussen de houten platen en de muur van de buur. © mawo

De voorbije periode werd het dak vervangen en werd waar mogelijk asbest verwijderd. Er werd bijkomende isolatie geplaatst om aan de huidige geluidsnormen te voldoen en de energiefactuur binnen de perken te houden. Aan de kant van het huisnummer 40 komt geen geluidsisolatie, omdat volgens de stad een gang de zaal scheidt van het aanpalend huis. De buurman betreurt deze visie. “De gang werkt juist als een geluidsversterker. In het verleden was isolatie niet echt nodig. In een bibliotheek is het doorgaans stil. Dat is nu een heel ander verhaal.”

Voor de verdere afwerking is het wachten op de nieuwe ramen op de eerste verdieping achter het gebouw. Eind februari, begin maart, is het gebouw weer beschikbaar voor de Wijkwerking en voor het Heemkundig Documentatiecentrum Mariaburg. (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners