Luc Peetermans voor zijn winkel vlakbij de nieuwe brug over de E313, de toegangspoort voor klanten aan de andere kant van de snelweg. © JAA

Luc Peetermans zag toegangspoort tot zijn elektrozaak drie jaar lang versperd: “Zo blij met deze nieuwe brug”

Wommelgem -

Iedereen in Wommelgem en Wijnegem is blij nu de E313 opnieuw kan overgestoken worden via de nieuwe brug op de Wijnegemsteenweg. Wellicht het meest verheugd van allemaal is Luc Peetermans. De winkel van de elektrohandelaar ligt bijna op de brughelling en was bijgevolg drie jaar lang moeilijk bereikbaar.

Jan Auman

Het is als kleine zelfstandige elektrohandelaar vandaag sowieso al een opgave om het hoofd boven water te houden gezien de concurrentie van grote ketens en de onlineverkoop. Luc Peetermans kreeg daar de voorbije drie jaar nog de ‘brokkelbrug’ bovenop. Die maakte zijn winkel in de Wijnegemsteenweg plots minder nabij voor veel klanten, letterlijk en psychologisch.

“26 december 2019. Ik zal die dag nooit meer vergeten”, kan Luc inmiddels terug lachen. “Toen het nieuws bekendraakte van de brokstukken die naar beneden vielen van ‘onze brug’ en ze -aanvankelijk tijdelijk - werd afgesloten, heb ik toch even gevloekt. Dat deed ik ook en nog luider toen twee weken later duidelijk werd dat de brug in haar huidige vorm en toestand afgekeurd was en nooit meer zou opengaan. Teleurstelling overheerste toen bleek dat dit exemplaar al vijftien jaar op een lijst stond van bruggen met aandacht, maar dat de overheid er blijkbaar nooit iets aan had gedaan.”

LEES OOK. Schepencollege mét sjerp eerst over nieuwe brug: “Dat bolt lekker”

Luc Peetermans kan terug lachen. De brug is open. © JAA

1,8 km

Die 1,8 km omrijden via de Doornaardstraat, waar zich de dichtstbijzijnde andere brug bevond, lijkt op zich niet onoverkomelijk. “Maar wie snel geholpen wilde worden of een relatief kleine aankoop wilde doen, koos toch sneller voor een andere oplossing. Zeker voor de grote groep klanten die aan de andere kant van de brug woont in Wijnegem, Schilde, Schoten en andere gemeenten daar”, getuigt Luc.

Daarbij kwam dat ook zijn installatie- en serviceteams moesten omrijden. “In de plaats van pakweg acht klanten per dag, konden we er drie jaar lang maar zeven bedienen. Transportkosten liepen op. Zeker omdat tegelijk met de afgesloten brug de gemeente Wommelgem ook nog eens dat rondpunt op de Ternesselei aanlegde, met heel wat andere omleidingen tot gevolg. Dat werk liep ook al niet van leien dakje. En dan hadden we de heraanleg van de Torenstraat en Wijnegemsteenweg hier vlak voor onze deur nog maar net verteerd en kwam in maart 2020 ook corona nog eens voor extra roet in het eten zorgen.”

Al 43 jaar

Zelf hoorde Peetermans de voorbije drie bitter weinig van de betrokken overheden. Hij ging dan maar zelf op zoek naar informatie om klanten in te lichten over hoe ze best reden om toch aan zijn winkel te geraken. “Het toepassen van ‘brokkelkortingen’? Nee, zover ben ik niet gegaan. Onze vakkennis en service hebben ons erdoor gesleurd. We zijn nu 43 jaar bezig, waarvan 25 jaar op deze locatie, en ook dit hoofdstuk hebben we overleefd. Mijn relatie met de gemeente is er niet door verzuurd. Ik waardeer het dat ze bij aankoop van nieuwe elektrotoestellen ook steeds prijs vragen aan mij, kleine handelaar in Wommelgem.”

“Onze service en goede reputatie in de regio maakt dat we na 43 jaar nog altijd bestaan en ik ben nog niet van plan om te stoppen”, vertelt Luc Peetermans, vriendelijk als altijd. “De leveranciers moeten voorlopig nog wel oprijden want vrachtwagens mogen nog niet over de nieuwe brug blijkbaar. Al heb ik al gemerkt dat lang niet alle chauffeurs daar rekening mee houden. Ik heb hier de voorbije twee dagen al een heel konvooi vrachtwagens de oversteek zien maken. De verkeersborden maken blijkbaar weinig indruk.“ (jaa)

Elektro Luc Peetermans, Wijnegemsteenweg 38 in Wommelgem.

De nieuwe brug op de Wijnegemsteenweg is nog niet toegankelijk voor vrachtwagens, maar daar wordt maar weinig rekening mee gehouden. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht