Met de Streke Doos kan je een geschenkverpakking met streekproducten samenstellen die volledig van Herentalse makelij is. © Hans Otten

Met Streke Doos doe je keuze aan streekproducten cadeau

Herentals -

Wie voor de eindejaarsperiode nog verlegen zit om een origineel cadeau krijgt met de Streke Doos een geschenk uit de hemel. Deze doos kan je naar hartenlust vullen met lekkere en creatieve spullen van Herentalse producenten.

Hans Otten

Je kan toch niet élke Kerst weer sokken voor je pa, een plastron voor je bompa en een stel keukenhanddoeken voor de uitzet van je dochter kopen? En wat moet je nu weer mee pakken voor de gastvrouw bij wie je aan de feestdis mag aanschuiven? De Streke Doos kan in dat geval een uitstekend alternatief vormen, menen de stad Herentals en de lokale streekproducenten. Want deze cadeaubox met streken kan je volledig naar eigen wens samenstellen met louter lekkernijen en creatieve hebbedingetjes van Herentalse makelij.

De Streke Doos valt op door enkele blikvangers uit de skyline van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. © Hans Otten

“Het idee om een geschenkdoos met streekproducten te maken, leefde al wel langer”, zegt de Herentalse schepen voor Toerisme Stefan Verraedt (N-VA). “In Herentals, Noorderwijk en Morkhoven zijn heel wat creatieve mensen beroepsmatig of als hobby met eigen producten bezig. We wilden die op een of andere manier samenbrengen in een geschenkverpakking. Sommigen van hen kom je wel vaker op evenementen tegen, anderen zijn minder bekend. Maar toen we naar mogelijke kandidaten zochten, keken we zelf erg op hoevéél het er wel zijn. Het was niet eenvoudig om ons project concreet uit te werken, maar met de inzet van onze stadsdiensten en met steun van de provincie Antwerpen kunnen we vandaag (dinsdag 29 november, red.) onze Streke Doos lanceren.”

Van bier over appelsap tot origineel grafisch werk... © Hans Otten

Lekker en creatief

Het principe is eenvoudig: aan een speciale stand bij versmarkt Van Eccelpoel op de Lierseweg vind je tal van Herentalse producten terug. Met de speciale kartonnen Streke Doos, naar een ontwerp van het Herentalse grafisch bureau Alwagraafis, kan je een pakketje naar eigen keuze samenstellen. Het opvallende is dat het niet enkel om lekkernijen en voedingswaren gaat, maar er ook heel wat ambachtelijk handwerk tussen het aanbod zit. Aan de kassa betaal je dan gewoon de producten die je in je Streke Doos hebt verzameld. Er hoort ook een overzichtelijke Streke Boekske bij, waarin alle deelnemende streekproducten worden voorgesteld.

Voor de zoetebekken zijn er het Hertals Boompje van bakkerij Mens, de speculaas(pasta) van Heyns of de creaties van Chocolatier Lornoy en chocolade-atelier Twerk. Brouwerij Leysen, Hobbybrouwers Hopscheppers en de wijndomeinen Roothooft en Het Eiken Vat zorgen voor drankjes met pit. Ander lekkers is afkomstig van Appelen Roes, Belgische Saffraan, culinaire slagerij Brabants, bioboerderij De Kijfelaar, Hertalse Heuning, Theekan en TheeMuze. Maar met het keramiek van Klat en Lies Bulteel, de grafische pareltjes van Gentil (stickers en kaartjes) en SJ Design (wenskaartjes), het lederwerk van Anjoy Leather Creations of de vogelkunst van Moodbirds voeg je pas echt originele presentjes aan je Streke Doos toe.

Of Hertalse Boompjes, speculaas en keramiek... © Hans Otten

Niet te duur

“We hebben de streekproducenten speciaal gevraagd om niet te dure spullen aan te leveren”, zegt Filip Peeters van de stedelijke dienst Economie. “Op die manier kan je toch mooi handgemaakt aardewerk aan je Streke Doos toevoegen zonder dat je aan de kassa moet schrikken van de totaalprijs. Er zijn bekende streekproducenten bij, maar ook heel wat minder bekende. De Streke Doos en het Streke Boekske vormen dan een mooie kennismaking.”

Je kan je Streke Doos ook online samenstellen uit het hele gamma, vanaf twintig exemplaren worden ze ook geleverd. Het grootste aanbod is te vinden bij Van Eccelpoel, maar bij bakkerij Mens, Belgische Saffraan, Brouwerij Leysen, culinaire slagerij Brabants en de Trap Op Shop vind je ook een kleiner assortiment voor je Streke Doos.

Tot wijnen, chocolade creaties en honing. © Hans Otten

www.herentals.be/strekedoos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners