© RTV

Plein aan parking Keerdok vernoemd naar oud-voetballer en sportcommentator Rik De Saedeleer: “Hij is een icoon”

Mechelen -

Het plein voor de nieuwe parking Keerdok in Mechelen heet voortaan het Rik De Saedeleerplein. Normaal worden nieuwe straten en pleinen naar vrouwen vernoemd, maar voor de voormalige voetballer en commentator maakte de stad een uitzondering. “Vader zou heel fier geweest zijn”, zegt dochter An.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Keerdok ontwikkelt zich de komende jaren tot ‘Mechels Eilandje’

“Goooaaaaaaal! Goal! Goal! Goal!”, “Dag Moeder” of “Moet er nog zand zijn?”. Het zijn maar enkele van de legendarische uitspraken van Rik De Saedeleer. Op zijn 15de debuteerde hij in de eerste ploeg van Racing Mechelen, waar hij uiteindelijk vijftien jaar zou spelen en vicekampioen mee werd. De meeste mensen kennen De Saedeleer als sportjournalist en commentator. Veertig jaar lang zorgde hij voor het commentaar bij voetbalwedstrijden op de openbare omroep. Hij overleed in 2013 in Knokke.

“De naam van Rik De Saedeleer klinkt als een klok in Mechelen en ver daarbuiten”, zegt schepen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+). “We vinden het dan ook gepast om een plein naar hem te vernoemen. De locatie, vlak voor de nieuwe parking Keerdok, werd niet toevallig gekozen. Vanop de parking heb je een goed uitzicht op het stadion van Racing Mechelen en het is ook in deze buurt dat Racing Swimming Club en Racing Basket jarenlang speelden. Dit is dan ook de ideale plaats voor het Rik De Saedeleerplein.”

Het Rik De Saedeleerplein is gelegen aan de nieuwe parking Keerdok. © Dirk Vertommen

“Nieuwe straten en pleinen worden in principe vernoemd naar vrouwen om zo het evenwicht te herstellen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Voor Rik De Saedeleer maken we graag een uitzondering. Hij is een icoon voor Racing Mechelen en voor onze stad. Deze verwijzing is dan ook meer dan verdiend. We plaatsten niet alleen een straatnaambordje, maar ook een extra bordje met een QR-code. Wie die code scant, krijgt extra informatie over het leven en de carrière van De Saedeleer.”

Altijd Mechelaar gebleven

Het nieuwe plein werd feestelijk ingehuldigd in het bijzijn van enkele oud-Racing-spelers en ex-collega’s zoals Mark Uytterhoeven en Carl Huybrechts. Ook zijn dochters Mia en An waren van de partij. “We zijn heel erg vereerd dat de stad een plein wilde vernoemen naar onze vader”, zeggen ze. “Het is een mooi eerbetoon. Ooit was er sprake van een standbeeld. Dat lachte onze vader altijd wat weg. We zijn er zeker van dat hij heel trots zou zijn op dit plein. Want hij verhuisde dan wel naar Knokke, in zijn hart bleef hij altijd Mechelaar.”

Normaal worden straten en pleinen vernoemd naar vrouwen, maar voor Rik De Saedeleer werd er een uitzondering gemaakt. © Dirk Vertommen

Ook Racing Mechelen-voorzitter François De Keersmaecker was aanwezig op de inhuldiging. “Rik betekende enorm veel voor Racing, maar ook daarbuiten. Als commentator had hij een unieke stem. Dat combineerde hij met een grote voetbalkennis en enorm veel enthousiasme. Hij was ook een goede vriend van mijn schoonvader en een echte familieman. Ik herinner me hoe hij bij mijn schoonvader thuis kwam en we samen kaartten en schaak speelden. Hij heeft veel verwezenlijkt en het is dan ook absoluut terecht dat de stad een plein naar hem vernoemde.”

Het plein werd dinsdagochtend ingehuldigd. © Dirk Vertommen

LEES OOK: 195 gezinnen in nieuwe Mechelse woonwijk Wattland verwarmen zonder gas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal