© Patrick De Roo

Sam De Nef stelt debuutalbum voor in uitverkochte De Roma: “Ouder worden is kut, maar je kan de jonge gast niet blijven uithangen”

De Edegemse zanger Sam De Nef (24) is er eentje om in het vizier te houden. Als frontman van Danny Blue and the Old Socks liet hij al zien wat hij in zijn mars had, maar met zijn debuutalbum Dawn/Dusk laat hij de luisteraar écht binnen in zijn huiskamer. Die is gevuld met zijn naasten, een gitaar, een drumstel en Servische huiselijkheid. Donderdag 1 december stelt hij zijn plaat voor aan het Antwerpse publiek in een volledig uitverkochte De Roma.

Tess Jacobs

Oorspronkelijk is hij afkomstig uit Edegem, met zijn vriendin Jovana woont hij in een appartement in Deurne, maar afspreken doen we in de repetitieruimte van Sam De Nef in Mortsel. “Wat wil je drinken – water, water of water?”, vraagt Sam met een grijns. Repeteren doet hij sinds kort hier, maar schrijven doet hij traditiegetrouw alleen op zijn kamer. “Ik begon Dawn/Dusk te schrijven toen ik nog thuis woonde”, vertelt Sam. “Daar sliep ik op zolder, onder een puntdak. Mijn moeder had de ruimte er opgedeeld in mijn slaapkamer en een atelierruimte. Mijn instrumenten moesten nergens naartoe, omdat het te midden van de coronaperiode was en ik geen shows speelde. Het was heel fijn en comfortabel werken.”

De aftrap van de Dawn/Dusk-tour werd gegeven in de AB in Brussel. © Koen Bauters

Als jonge gast was hij een fervent basketter. Het plotse overlijden van zijn vader tien jaar geleden deed Sam voor de eerste keer een gitaar vastpakken. “Mijn papa is altijd aanwezig wanneer ik speel. Muziek maken is voor mij een manier om mijn gevoelens te uiten”, meent Sam. “Ik heb nog geen nummer over hem geschreven. Dat voelt te zwaar aan. Ik voel me nog niet in staat om iets te maken wat alles belichaamt. Misschien dat het er ooit wel eens van komt.”

Vibeswitch

Halverwege het schrijfproces van zijn debuutplaat verhuisde hij samen met Jovana naar Deurne. “Mijn werkruimte fungeerde er aanvankelijk als rommelkot. Dat bracht me even uit mijn flow.” Maar die andere vibe bracht ook de originele sound van het album met zich mee. “Ik luisterde veel naar John Lennon en liet me door de Beatles drijven. Maar de verandering van omgeving heeft ervoor gezorgd dat ik een heel andere plaat heb geschreven dan ik van plan was.” En ook de repetitieruimte kan dus een nieuw hoofdstuk betekenen. “Tot nu toe heb ik vooral rustige muziek gemaakt omdat ik telkens in een huiselijke setting zat. Hier kan ik veel luider spelen. Wie weet wordt er daardoor wel een heel ander album geboren.”

De evolutie van zijn muziek gaat sowieso al crescendo. Zijn debuutalbum klinkt een stuk ruiger dan Lonely Day, Crowded Year. “Die eerste EP schreef ik alleen. Dawn/Dusk is een samenwerking met mijn goede vriend, bandlid en producer Pieter-Jan Decraene. Zijn invloed is sterk aanwezig. Ik zie het dan ook als een plaat van ons twee.” Ook zijn broer Brent heeft flarden tekst neergepend en Jovana zong een backing vocal in. “Mijn broer en ik voelen elkaar perfect aan. Wanneer wij samen schrijven, matcht dat altijd heel goed. Familie is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Dat hoeft niet duidelijk te zijn in een liveshow, maar is wel aanwezig in mijn schrijfproces.”

“Ouder worden is kut, maar het heeft ook zijn mooie kanten. Je denkt dieper na over de dingen en gaat meer in detail.” © Patrick De Roo

Ook bij zijn Servische schoonfamilie ging hij mosterd halen. “De pure manier waarop zij muziek maken, emotioneert mij heel erg. Al wil dat niet zeggen dat ik Balkanmuziek ga maken”, zegt Sam met een glimlach. “Wanneer we op bezoek gaan speel ik vaak muziek samen met de opa van Jovana, een geweldig muzikant. Misschien dat ik wel eens een plaat maak waarop hij te horen is.” Vooral de huiselijke sfeer die daar hangt, is mee in Dawn/Dusk gekropen. “Een raam dat openstaat of een vloer die kraakt, ik wil dat de luisteraar elke kleine toevalligheid hoort. Dat heeft Pieter-Jan perfect tot uiting gebracht.”

Ouder worden

Muzikaal heeft De Nef de laatste jaren althans grote stappen gezet. “Een paar jaar geleden had ik echt nog het gevoel de young guy te zijn. Toen we met Danny Blue and the Old Socks deelnamen aan Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting deden we dat als de allerjongsten met volle overgave. Maar je kan de jonge gast niet blijven uithangen”, zegt Sam. “Ouder worden is kut, je probeert je vast te houden aan dat jong zijn. Maar het heeft ook zijn mooie kanten. Je denkt dieper na over de dingen en gaat meer in detail. Dat uit zich ook weer in de plaat.”

“Mijn eerste EP is een visitekaartje, mijn debuutalbum moet écht doorwegen”, zei Sam een jaar geleden in onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Die missie is alvast geslaagd. En hoewel hij dat debuut donderdag in De Roma pas voor de eerste keer voorstelt aan het Antwerpse publiek, zit hij niet stil. “Het is tijd om aan de volgende plaat te beginnen.”

Sam De Nef releaseconcerten ‘Dawn/Dusk’. Donderdag 1/12 in De Roma in Antwerpen (uitverkocht). Voordien te zien op woensdag 30/11 in De Centrale in Gent en nadien op 7/12 in Cactus Club in Brugge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER