Het Sint-Jozefgebouw waar de tweedehandsboetiek van Kabas nu gevestigd is. © Jan Brys

Kringwinkel slorpt boetiek kansarmenproject Kabas op

Brasschaat -

Het kansarmoedeproject Kabas dat intussen al dertig jaar bestaat, ziet zijn tweedehandsboetiek opgaan in de werking van De Kringwinkel. Dat bevestigt schepen van Sociale zaken Karina Hans (N-VA) en wordt fel gecontesteerd door de oppositiepartijen Brasschaat 2012, PVDA en CD&V.

Kabas biedt materiële hulp door middel van de tweedehandsboetiek en de sociale kruidenier. Daarnaast zorgt Kabas voor een zinvolle vrijetijdsbesteding voor kansarmen en verleent het informatie en advies aan wie dit nodig heeft. Door de toekomstige ombouw van het Sint-Jozefgebouw moet Kabas verhuizen. Zo gaat de sociale kruidenier naar de overkant van de straat.

Karina Hans: “We werken aan een Kabas 2.0 en dat is ook nodig. We leven in een andere wereld dan dertig jaar geleden. Intussen hebben we ook gemerkt dat de tweedehandsboetiek voor een zware werklast zorgt. We zien daar ook altijd dezelfde mensen. Als we de werking laten opgaan in de Kringwinkel, dan zal het aanbod daar vergroten. Voor de andere activiteiten zal er een nauwere samenwerking met het Dienstencentrum Vesalius komen”, zegt de schepen.

De sociale kruidenier. © Jan Brys

Inge Hermans (Brasschaat 2012) vreest dat het drempelverlagende karakter van de boetiek nu volledig verdwijnt. Cliënten geraken juist door de boetiek uit een sociaal isolement. Het is een plek waar ze anderen ontmoeten en ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Het volstaat volgens ons niet om ergens een andere plek te vinden om dan te verwachten dat kwetsbare mensen vanzelf zullen komen. De Kringwinkel is in se een nobel doel maar door het vraag-aanbodprincipe worden tweedehands kledingstukken populairder en dus duurder. Een pervers neveneffect is ook wel dat mensen in armoede zich uiteindelijk zullen wenden tot de fast fashion stores die niet vies zijn van kinderarbeid en uitbuiting”, aldus Hermans.

Het Brasschaat 2012-lid wordt hierin bijgetreden door Rob Eeman (PVDA) en Bart Brughmans (CD&V). Laatstgenoemde mist een visie in het hele verhaal. “De aanklampende dienstverlening zal hieronder lijden. Ik heb het dan over de mensen die je voortdurend bij het handje moet nemen om hen te begeleiden. We zagen ook al het inleefhuis verdwijnen. Hier konden jongeren ervaren wat de kosten zijn als ze op eigen benen staan, een zeer nuttig initiatief dat jammer genoeg ophield te bestaan.” (jbr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners