Schepen Beels reageerde scherp op kritiek rond het overleg met jeugdwerkers. © Joris Herregods

Schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) over overleg jeugdwerkers: “Dit kwam er op vraag van de jeugdwerkers zelf”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) krijgt kritiek op het initiatief om jeugdwerkers zondagavond te hebben uitgenodigd op het stadhuis. Volgens haar is die kritiek onterecht. “Dit kwam er op vraag van enkele jeugdwerkers”, zegt Beels. “Niemand was verplicht van te komen.”

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Jeugdsector kwaad over gesprek jeugdschepen Beels met jeugdwerkers: “Ongeziene agressie tegenover het middenveld”

Beels zat zondagavond bijna vier uur samen met 42 jeugdwerkers. Zij had hen uitgenodigd. Hierop kwam kritiek vanuit het sociaal middenveld, vooral omdat alleen de jeugdwerkers van de eerstelijns aanwezig mochten zijn. “De schepen zet de jeugdwerkers nu op tegen hun directies”, zei Pascal Debruyne, voorzitter van de vzw Uit de Marge.

Karen Maes (Groen) peilde in de gemeenteraad bij schepen Beels naar de motivatie achter dit initiatief;

“Dit overleg was niet op mijn vraag”, zegt de schepen. “Enkele jeugdwerkers hadden hier om gevraagd. Ik ging daar op in en heb daarom een uitnodiging gestuurd naar alle eerstelijnsjeugdwerkers. Dat heet in dialoog gaan. Dat er geen coördinatoren en beleismedewerkers werden uitgenodigd, was juist op vraag van de jeugdwerkers. Met de coördinatoren en de beleidsmedewerkers had ik al een gesprek.”

De schepen onderstreept dat het een constructief gesprek was. “De jeugdwerkers zijn bezorgd en daar heb ik begrip voor”, zegt Beels.

Groen-gemeenteraadslid Maes is niet overtuigd. “De enige reden om deze jeugdwerkers de avond voor de gemeenteraad uit te nodigen op het stadhuis was om uzelf in te dekken”, zegt Maes. “Ik vraag mij echt af of u nog voeling hebt met het jeugdwerk.”

Hoewel het debat was afgesloten, bleef de woordenwisselingen tussen de schepen en het raadslid nog even verder gaan.

Schepen Beels indexeert de subsidies aan het jeugdwerk met 2%. Dit bedrag is onvoldoende voor de jeugdwerkorganisaties om de stijgende loon- en energiekosten te dekken. Het gevolg is dat er mogelijk 23 jeugdwerkers moeten worden ontslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen