Onder meer in de Antwerpse gevangenis is overbevolking een ernstig probleem. ©  Christophe de Muynck

België wéér op de vingers getikt: “Gevangenissen zijn dramatisch overbevolkt”

De Belgische gevangeniscellen zijn dramatisch overbevolkt, er zijn te weinig gevangenisdokters, en geweld tussen gevangenen is een ernstig probleem. In een nieuw rapport over de Belgische gevangenissen dat vandaag verschijnt, tikt de Raad van Europa ons land nog maar eens op de vingers.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Het Comité ter Preventie van Foltering bezocht vorig jaar de gevangenissen van Antwerpen, Sint-Gillis, Ieper en Lantin. “Alle gevangenissen waren overbevolkt”, concludeerden de waarnemers. In Antwerpen moesten 80 mensen, onder wie 12 vrouwen, op de grond slapen.

Het merendeel van de gevangenen bracht 23 uur per dag in hun cel door, en konden aan geen enkele activiteit deelnemen. Er zijn te weinig gevangenisdokters, en zeker de psychiatrische zorg schiet tekort.

Geweld tussen gevangenen is volgens het Comité een terugkerend probleem, als een gevolg van de overbevolking en het personeelstekort.

Vorige week ondertekenden 70 gevangenisdirecteurs een open brief, waarin ze de onhoudbare toestand in hun gevangenissen aanklaagden. “We hebben het gevoel dagelijks mee te werken aan de schending van de mensenrechten”, zo klonk het toen al.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER