CEO Maurizio Arrivabene, vicevoorzitter Pavel Nedved en voorzitter Andrea Agnelli. ©  AFP

Crisis bij Juventus: voorzitter Andrea Agnelli en voltallige raad van bestuur stappen op

Voorzitter Andrea Agnelli en de voltallige raad van bestuur zijn opgestapt bij Juventus. Dat wordt bericht in verschillende Italiaanse media en werd maandagavond door de club bevestigd op zijn eigen website. Behalve Agnelli vertrekt ook onder meer vicevoorzitter en oud-speler Pavel Nedved. CEO Maurizio Arrivabene, die enkele jaren geleden nog teambaas was van het Formule 1-team van Ferrari, neemt voorlopig de leiding binnen de club over tot een nieuwe raad van bestuur gekozen is.

Sam Varewyck

Het stormt bij Juventus al een tijd achter de schermen, want de club is na het beruchte matchfixingschandaal uit 2006 - toen Juventus zelfs teruggezet werd naar de tweede klasse - opnieuw in nauwe schoentjes terechtgekomen. De club wordt genoemd in het gerechtelijk onderzoek Prisma en zou zich in de boekjaren 2019, 2020 en 2021 schuldig gemaakt hebben aan verdachte transacties. Daar zou zo’n 50 miljoen euro mee gemoeid zijn.

Het Prisma-onderzoek blijkt de raad van bestuur nu toch te veel geworden te zijn. In een communiqué op de officiële site stelt de club dat voorzitter Andrea Agnelli, vicevoorzitter Pavel Nedved en de rest van de raad van bestuur opstappen. CEO Maurizio Arrivabene, die van 2015 tot 2018 in de Formule 1 teambaas was bij Ferrari, blijft voorlopig wel aan als CEO tot een nieuwe raad van bestuur aangekondigd wordt. Op 18 januari 2023 komen de aandeelhouders samen om die te verkiezen.

Andrea Agnelli was sinds mei 2010 voorzitter van Juventus. De club kende op sportief vlak een moeilijke start onder zijn bewind, maar van 2012 tot 2020 won de Italiaanse recordkampioen vervolgens negen opeenvolgende landstitels. De voorbije twee jaar werd de Oude Dame telkens vierde in de Serie A, dit seizoen staan ze voorlopig op de derde plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal