Jacky Lafon en Jan Wuytens, geflankeerd door de danseressen die schitteren in de tournee Zo Dankbaar. © Dirk Kerstens

Jacky Lafon gaat voor het eerst in meer dan 25 jaar op tournee met nieuwe variétéshow: “Uit dankbaarheid voor mijn mooie carrière”

Jacky Lafon (76) heeft grootste plannen. Begin volgend jaar trekt de befaamde actrice en zangeres voor het eerst na ruim een kwarteeuw door Vlaanderen met een nieuwe variétéshow, een project dat door corona enkele jaren is uitgesteld. “Ik kom uit een zware periode, maar dit gaat een nieuw hoogtepunt worden”, vertelt Jacky.

Tom Vets

De goesting is groot, dat merk je meteen als je met Jacky Lafon praat. “In de zomer trad ik op aan de kust, maar het is al geleden uit de HT&D-periode midden jaren negentig dat ik nog door het land ben getrokken met een variétéshow”, vertelt ze. “Tijdens de Familie-periode had ik geen tijd om solo grote projecten te doen. En ik vind het ook veel toffer om met een bende enthousiastelingen samen te werken. Ik ben altijd een teamspeler geweest. Ik heb echt het gevoel dat 2023 een bijzonder prachtig jaar gaat worden. Ik kom immers uit een zware periode waarin ik twee keer corona heb gehad. De laatste keer was echt erg. Ik had zelfs beademing nodig.”

De titel van de tournee is niet toevallig Zo Dankbaar. “Omdat ik bijzonder dankbaar ben dat ik de kans heb gekregen om in dit vak te stappen, met echte iconen uit de showbizz mocht samenwerken en een schitterende carrière achter de rug heb”, vertelt ze. “Ik heb jarenlang geschitterd in de Ancienne Belgique, heb bijna een kwarteeuw in Familie gespeeld… Daarom wil ik nu dichter dan ooit bij mijn publiek het beste van mezelf geven.” De plannen voor deze show dateren al van drie jaar geleden. “Maar kort daarna ging het land op slot.”

Veel humor

“Wie fan is van het Witte Paard in Blankenberge, komt met de tournee Zo Dankbaar zeker aan zijn trekken”, stelt Jacky haar fans gerust. “Het enige verschil is dat we het in dit concept intiemer houden, met uitsluitend een klein ballet en zanger Jan Wuytens op het podium. Hij was afgelopen zomer de revelatie in Blankenberge, en recent schitterde hij ook in I Can See Your Voice. Het concept van de show is simpel: we gaan zingen, dansen, lachen … Kortom: even alle problemen vergeten. Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan veel humor.”

Jacky Lafon. ©  Dirk Kerstens

De première van de show, die Jacky tot in de puntjes zelf in elkaar steekt, is gepland op 7 februari in Antwerpen. “Voorlopig staan er negen shows op het programma, waaronder één in mijn geboortestreek Dendermonde. De kalenders zitten overal propvol met door corona uitgestelde voorstellingen. We gaan eerst zien hoe de ticketverkoop loopt.” Eén ding was voor Lafon essentieel. “Ik wou absoluut betaalbare tickets. Ik werk al 55 jaar voor jonge en iets minder jonge senioren, en ik wil hen niet opzadelen met peperdure kaartjes, omdat ze het meest trouwe en dankbare publiek zijn.”

Volkse sfeer

Opmerkelijk is dat alle shows in de namiddag plaatsvinden. “Twee keer een vol uur. Ik heb al veel in culturele centra opgetreden, maar nu kiezen we voor locaties waar mensen ook nog uitgebreid kunnen consumeren. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Ik ben altijd een meisje van het volk geweest, en wil die sfeer ook bekomen tijdens die namiddagen. Ik weet dat sommige mensen neerkijken op volkse humor, maar ik wil daar niet van wijken. Ook daar is een publiek voor.”

Ten slotte wil Jacky nog meegeven dat ze, ondanks de vele smeekbedes van de kijkers, niet terugkomt in de VTM-soap Familie. “Nochtans hebben de makers het me al twee keer gevraagd”, verklapt ze ons. “Maar ik zou enkel nog mogen terugkomen voor mijn eindplot, waarbij Rita dan sterft. En dat zie ik helemaal niet zitten. Ik weet wel maar al te goed dat ik nog ontzettend populair ben. Het applaus tijdens het 30 Jaar Familie Feest in de Lotto Arena was hartverwarmend. Ik kon het amper droog houden.”

Tickets: show-time.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER