De vrijwilligers van het brandweerkorps van Lille moeten nog langer wachten op een nieuwe kazerne. De gemeente stelt de bouw van de kazerne door de crisis uit. © Bart Van den Langenbergh

Crisis dwingt Lille tot zware besparingen: “Bouw brandweerkazerne en uitbreiding school worden uitgesteld”

Lille -

Het lokaal bestuur van Lille kreunt onder de crisis door de fors gestegen energie- en bouwprijzen. De gemeente gaat daarom budgettair op de rem staan. Enkele projecten zoals de bouw van de nieuwe brandweerkazerne en de uitbreiding van basisschool Het Trapleerke in Lille worden uitgesteld. De gemeente bespaart ook op personeelsuitgaven, maar er vallen geen naakte ontslagen. “De huidige situatie is ongezien”, zegt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille.

Bart Van den Langenbergh

De gemeente Lille lijdt, net als veel gezinnen, onder de stijgende prijzen. Ook de inflatie en de indexering van de lonen hebben een groot effect op het gemeentelijk budget. De meerderheid van N-VA en Inzet besliste daarom om 5% te snoeien in de werkingskosten, maar ook een aantal belangrijke projecten uit te stellen en stevig in te grijpen in de personeelsuitgaven.

De uitbreiding van de sportsite met de bouw van het zwembad aan Balsakker gaat gewoon door maar enkele geplande projecten worden bevroren. “De bouw van de nieuwe brandweerkazerne op Achterstenhoek stellen we uit door de huidige hoge bouwkosten”, legt burgemeester Marleen Peeters uit. “De noodkazerne die er al is, gaan we vergroten tot een tijdelijke kazerne met ruimte om een tankwagen te stallen zodat ons vrijwilligerskorps de eerste jaren toch al een mooie uitvalsbasis heeft.”

Ook de projecten naast de windmolen In Stormen Sterk in Gierle en de uitbreiding van basisschool Het Trapleerke in Lille gaan voorlopig niet door. “Naast de molen van Gierle planden we een bijgebouw met een authentieke bakoven. Dit project is voorlopig van de baan. We plaatsen wel op korte termijn een mooie sanitaire unit voor de molenaars en de bezoekers van de molen”, zegt Luc De Backer (Inzet), schepen van Onderwijs, Duurzaamheid en Plattelandsontwikkeling. “Op de planning stond de bouw van vier nieuwe klaslokalen naast basisschool Het Trapleerke, waar nu huis Embrechts staat. De afbraak van huis Embrechts gaat door, maar er wordt enkel een modulaire unit geplaatst om tegemoet te komen aan de grootste nood aan klasruimte.”

De uitbreiding van gemeenteschool Het Trapleerke in de Rechtestraat in Lille gaat in de koelkast. Huis Embrechts (rechts) maakt wel plaats voor een modulaire unit. © Bart Van den Langenbergh

Tijdelijke contracten

De gemeente wordt het afgelopen jaar ook geconfronteerd vijf indexeringen van de lonen van het gemeentepersoneel. De loonkost steeg in 2022 alleen al met 10%, goed voor een meerkost van 1,3 miljoen euro. Het bestuur wil de personeelsuitgaven inperken zonder mensen de laan uit te sturen. “We hebben al ons personeel meer dan nodig. We doen daarom enkele ingrepen om iedereen aan boord te kunnen houden. Tijdelijke contracten worden niet verlengd”, vertelt burgemeester Marleen Peeters. “We nemen in de zomer enkel animatoren aan voor de speelpleinwerking en geen andere jobstudenten. Intern kunnen we personeelsleden verschuiven door het uitstel van bovenstaande projecten. Eén nieuwe functie vullen we niet in. Bevorderingen die nu nog moeten gebeuren, stellen we uit. Een twintigtal functies zal pas een half tot anderhalf jaar later dan voorzien hoger ingeschaald worden. Hierdoor kunnen we er wel voor zorgen dat geen enkele werknemer ontslagen moet worden.”

Het gemeentehuis in de Rechtestraat in Lille. © BELGAIMAGE

19 graden

Ook op het vlak van energiekosten doet de gemeente een extra inspanning om te besparen. “We stellen de verwarming in alle gemeentelijke gebouwen in op maximaal 19 graden. We hangen 30% minder kerstverlichting en laten we deze tien dagen minder branden”, aldus eerste schepen Luc De Backer.

Lille moet in 2023 2 miljoen euro voor de politie en 1 miljoen voor brandweer neertellen, wat een stijging is van 700.000 euro. “De huidige situatie is ongezien de laatste decennia en noodzaakt ons om onze plannen op verschillende vlakken bij te stellen”, benadrukt de burgemeester nog.

Burgemeester Marleen Peeters, schepen Luc De Backer en schepen Tom Kersemans gaven eind september mee het startschot van de bouw van het nieuwe zwembad. Dat project op Balsakker gaat nog wel door. © Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners