Drie steekpartijen in Brussel: twee doden en twee gewonden, politie pakt verdachte “uit drugsmilieu” op

In amper een halfuur tijd zijn maandagavond in Brussel drie steekpartijen gebeurd. In de gemeente Anderlecht zou een man met een mes twee voorbijgangers hebben neergestoken. De politie startte een grote zoekactie op naar de verdachte. Opmerkelijk genoeg moest de Brusselse politie maandagavond nog twee keer uitrukken, voor twee verschillende dodelijke steekpartijen in Sint-Gillis en Molenbeek. Voor de feiten in Sint-Gillis, waarbij een 20-jarige jongeman omkwam, is intussen een verdachte opgepakt.

Cedric Lagast, Dirk Coosemans, Pieter Huyberechts, Chris Verhaeghe

Het incident in Anderlecht gebeurde rond 18 uur, aan de sluis aan de Veeweydekaai. Een nog onbekende man zou daar twee voorbijgangers aangevallen hebben met een mes. Het zou gaan om een wandelaar en een fietser. De slachtoffers zijn een man van 62 jaar en een man van 28 jaar. Eén van de twee slachtoffers is er volgens het Brusselse parket erg aan toe.

Na de steekpartij sloeg de dader op de vlucht. De politie was om 21 uur nog altijd met man en macht naar de man op zoek. Onder andere de helikopter van de federale politie werd ingezet. “Er is nog geen verdachte aangetroffen”, aldus het Brusselse parket. “De omstandigheden van de steekpartij zijn op dit moment niet duidelijk.”

Ook aan de Veeweydekaai in Anderlecht werd met man en macht gezocht naar een dader, die twee mensen aanviel. © (PHU)

De leerlingen en leerkrachten van een nabijgelegen school waar lessen avondonderwijs worden gegeven, kregen de raad van de politie om binnen te blijven. De campus van de CERIA-school werd doorzocht, net als het nabijgelegen metrostation.

Nog twee incidenten

De politie moest diezelfde avond, binnen het halfuur, opmerkelijk genoeg ook tussenbeide komen bij twee dodelijke steekpartijen.

Om 18.20 uur werd de politie naar het Bethlehemplein geroepen in Sint-Gillis. Daar werd op straat een man neergestoken. De 20-jarige overleed. “Het parket gaat met een afstappingsteam ter plaatse”, aldus het Brusselse parket.

De politie heeft voor die feiten intussen een verdachte opgepakt. De vermoedelijke dader zou een Braziliaanse man zijn die gekend is in het drugsmilieu, meldt een bron dichtbij het onderzoek. Vermoedelijk ging het om drugsgerelateerd geweld, al zal het verdere onderzoek dat nog moeten uitwijzen.

De politie was maandagavond bezig met een sporenonderzoek aan het Bethlehemplein, waar een man is neergestoken. Een dader is voortvluchtig. © (PHU)

Rond 18.30 uur werd de politie ook naar een opvangcentrum geroepen in de buurgemeente Sint-Jans-Molenbeek. Twee mannen hadden het daar met elkaar aan de stok gekregen, en trokken een mes. Eén van hen werd dodelijk neergestoken. De andere werd als verdachte opgepakt, zo bevestigt het parket.

Geen terrorisme

“Er zijn geen aanwijzingen dat de feiten gelinkt zijn of dat het gaat om terrorisme”, zegt woordvoerster van het Brusselse parket Willemien Baert. Er zouden ook geen politiemensen slachtoffer zijn geworden. Het parket heeft drie onderzoeken geopend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER