© AP

Christine Lagarde denkt niet dat inflatie eurozone hoogtepunt heeft bereikt

Het zou Christine Lagarde verbazen als de inflatie in de eurozone al over het hoogtepunt is. Dat heeft de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag gezegd in het Europees Parlement.

“Er is te veel onzekerheid, met name op het gebied van de hoge energieprijzen die doorgerekend worden aan consumenten, om aan te nemen dat het hoogtepunt al bereikt is. Het zou me verbazen”, zei Lagarde.

In november wordt een iets lagere inflatie verwacht dan in oktober. Toch verwachten vrijwel alle economen die door persbureau Bloomberg werden gepeild dat de inflatie boven de 10 procent uitkomt.

Sommige beleidsbepalers van de ECB gaven dan ook aan dat er mogelijk minder grote renteverhogingen kunnen komen nu er ook een recessie dreigt. Zeker omdat de ECB ook denkt over een manier om de circa 5 biljoen euro die het aan staats- en bedrijfsleningen in bezit heeft af te gaan bouwen.

“Hoeveel verder we moeten gaan en hoe snel we daar moeten geraken”, weet Lagarde nog niet. Dat hangt af van nieuwe economische prognoses, maar ook bijvoorbeeld van hoe snel schokken als leveringsproblemen aanhouden en hoe snel lonen stijgen. De rente zou zelfs zo hoog kunnen worden dat die leidt tot een economische krimp, waarschuwde de ECB-topvrouw. “Als ik nu de topeconomen bij de ECB de vraag stel, geven ze aan dat de kans op stijgende inflatie groot is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER