Burgemeester (links) Van Looy en de schepenen bij het voorontwerp van het heraangelegd Bergplein. ©  gemeente Malle

Gemeente wil van Bergplein groene ontmoetingsplek maken, met behoud van plaatsen voor kortparkeerders

Westmalle -

Het voorontwerp voor de heraanleg van het Bergplein in Westmalle is klaar. Maandag 12 december mogen alle Mallenaren om 19.30u in het gemeenschapscentrum in de Sint Jozeflei 26 de plannen komen inkijken.

Kristin Matthyssen

Het college van burgemeester en schepenen wil het Bergplein transformeren van een parkeerruimte tot een bruisende plek met veel plaats voor ontmoeting en met een groene uitstraling. “Het centrale plein van een gemeente is zoals een woonkamer in een huis”, vindt burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). “Het is de plek waar je volk ontvangt, waar je feest viert, waar je een hapje en een drankje nuttigt. Maar het Bergplein vandaag is allesbehalve een ontmoetingsruimte, tenzij dan misschien voor geparkeerde voertuigen. We hebben dus gewerkt aan een nieuw plan waar de mensen centraal staan.”

Het Bergplein is nu vooral een ontmoetingsplaats voor auto’s. ©  kma

De heraanleg van het Bergplein maakt deel uit van het project dorpskernhernieuwing West. Dat omvat de twee pleinen, de gemeentelijke gebouwen, de brandweerkazerne, de jeugdlokalen, de bibliotheek, het gemeenschapscentrum, de kinderopvang Pinkeltje, de muziekverenigingen, de sporthal, de oude Sint-Martinuspastorij en de gemeentelijke basisschool De Horizon. Het nieuwe Bergplein wordt de eerste stap in dit grote project.

Het Bergplein is nu volledig verhard. ©  kma

Het huidige Bergplein is volledig verhard en wordt als parking gebruikt. Naast auto’s vind je er een fietsenstalling, een oorlogsmonument, een waterpomp, een plakzuil en een lichtkrant. Ook de kermis en ambulante handelaars hebben er een vaste stek. Voeg daar de middenstanders en horecazaken aan toe en je weet dat er heel veel belangen komen kijken bij de heraanleg.

“Net daarom organiseerden we bij onze inwoners en andere belanghebbenden een bevraging”, vertelt burgemeester Van Looy, ook bevoegd voor ruimtelijke ordening. “Uit die bevraging bleek duidelijk dat er parkeermogelijkheid moet blijven, maar dat het plein ook voldoende ruimte moet bieden voor ontmoeting en groen.”

Het Bergplein. ©  kma

Met alle insteken en suggesties ging het bestuur samen met advies- en ontwerpbureau Groep Infrabo nv aan de slag. Het ontwerp omvat een mooi en bruisend plein met ruimte voor ontmoeting en groene uitstraling. Er komen parkeerplaatsen aan de kant van de Berckhovenstraat, specifiek bedoeld voor klanten van de handelaars en horecazaken rond het plein. De parkeerzone wordt dan ook een blauwe zone. Voor de langparkeerders komt er een uitwijkmogelijkheid richting Schepersdijk.

“Met wat er nu voorligt, trekken we naar de gemeenteraadscommissie Omgeving, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, de ondernemers rondom het plein, de foornijveraars en finaal op maandag 12 december naar onze Mallenaren zelf. We verwachten alle geïnteresseerden om 19.30u in het gemeenschapscentrum in de Sint Jozeflei 26”, besluit Van Looy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners